Genk gaat voor elektrisch rijden: stad investeert in laadpalen

Gepubliceerd op donderdag 23 juni 2022 11.18 u.
Persbericht van 23 juni 2022

Genk gaat voor duurzaam, ook in het verkeer. We blijven inzetten op meer fietsverplaatsingen. Wanneer de wagen nodig is, dan is de toekomst elektrisch rijden. Daarom zal de stad 1,5 miljoen euro investeren in laadpalen in eigen regie. Dat werd dinsdag goedgekeurd door de gemeenteraad.

Uit een analyse van EV Consult blijkt dat er tegen 2025 behoefte zal zijn aan 220 publieke laadpalen in Genk. Op dit moment staat de teller op zo’n dertig. Daarom steekt het stadsbestuur een tandje bij en investeert zelf in (publiek) elektrisch laden.

De stad gaat een overeenkomst aan met SmartVille om dit project te realiseren. Dankzij deze overeenkomst kan Stad Genk beschikken over slimme laadpalen, en heeft het zelf de regie in handen wat de locaties van de laadpunten en het prijsbeleid betreft. Bovendien kan gekozen worden om de laadpunten te voorzien van 100% hernieuwbare energie.

Tussen eind 2022 en eind 2025 zullen er door Smartville minimum 51 laadpalen met dubbele aansluiting geïnstalleerd worden. Deze kunnen geplaatst worden op zowel het publieke als het niet-publieke domein. Op het publieke domein zullen laadpalen geplaatst worden op openbare parkings bestemd voor langparkeren en aan Hoppinpunten. Dit zijn toekomstige mobiliteitsknooppunten die vrij kunnen gebruikt worden.

De Stad Genk bepaalt dus zelf de locaties van laadpalen op het publieke domein. Tegelijkertijd stimuleert het nieuwe ontwikkelingen om te investeren in eigen laadpunten, om zo het thuisladen en het laden op de werkplek maximaal te benutten.