Genk gaat voor 'Generatie rookvrij'

Gepubliceerd op donderdag 27 mei 2021 14.17 u.
Elke week beginnen in België honderden kinderen met roken. Van de dagelijkse rokers start bijna drie op vijf (67%) voor de leeftijd van 18 jaar. Een duizelingwekkend cijfer, niet? Daarom tekent stad Genk in op ‘Generatie rookvrij’, zodat kinderen niet meer verleid worden tot roken.

Zien roken, doet roken 

Kinderen en jongeren kopiëren gedrag. Als ze leeftijdsgenoten of volwassenen zien roken, krijgen ze de indruk dat het een normaal en aangenaam onderdeel is van het leven. Terwijl het nog altijd om een dodelijke verslaving gaat. Romina Picerno wil met de werkgroep Genk Preventief Gezond de perceptie dat roken normaal is voorgoed de wereld uit helpen: “Kinderen en jongeren moeten kunnen sporten, spelen en zich amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. De stad Genk kreeg het label ‘Generatie rookvrij’ omdat ze kinderen de kans wil geven om vanaf hun geboorte volledig rookvrij op te groeien. Tot minstens hun achttiende. Ik ben zelf zwanger van mijn eerste kindje en wil er alles aan doen om dat voor mijn zoon te bewerkstelligen.”

Al 4 rookvrije sites 

Met dat doel voor ogen maakt het Genkse stadsbestuur elk jaar een aantal sites rookvrij. In mei 2021 was dat al het geval voor het SportinGenk Park. Aangezien hier veel kinderen komen, was dat de perfecte startplek. Ook La Biomista, de Uitdaging en het Vrouwencentrum weren sinds 31 mei de sigaret. Mag er op die locaties dan helemaal niet meer gerookt worden? Romina Picerno: “Er is nog steeds een rookzone, maar uit het zicht. En we sensibiliseren bezoekers duidelijk om niet te roken in het bijzijn van minderjarigen. Dat is een kwestie van gezond verstand. We hopen dan ook dat alle volwassenen hun verantwoordelijkheid nemen en voluit met ons meestreven naar die 100% rookvrije generatie.”

Meer weten over de actie Generatie Rookvrij?
www.generatierookvrij.be

Lees ook: Ex-rokers vertellen: "begin er gewoon niet aan!"