Genk Gedenkt: 18 september

Opgelet: je kan enkel deelnemen aan Genk Gedenkt indien je bent ingeschreven. De inschrijfperiode is ondertussen voorbij. 

 

Tijdens een ingetogen herdenkingsmoment op het binnenplein van het stadhuis nemen we op 18 september in Genk afscheid van alle stadsgenoten die overleden tijdens de coronacrisis. De herdenking start om 19.45 uur en is een initiatief van Mieke Sybers van Levensloop, pastoor-deken Luc Herbots en de Dienst Sociaal Welzijn van de stad.

Heel wat Genkenaren die overleden sinds maart vorig jaar kregen door de strenge maatregelen om het coronavirus te beteugelen niet het afscheid dat ze verdienden. Begrafenissen en andere vormen om een laatste groet te brengen aan wie ons in deze periode ontvielen, vonden noodgedwongen plaats in heel beperkte kring. Nu grote groepen Genkenaren zijn ingeënt tegen covid-19 willen we samen hulde brengen en als één gemeenschap afscheid nemen.

Binnenplein stadhuis

 

Kaarsjes van hoop

Het herdenkingsmoment wordt gedomineerd door licht. Daarvoor zorgen de aanwezigen, aan wie wordt gevraagd een gepersonaliseerd kaarsenzakje mee te brengen. Je kan een kaarsenzakje verkrijgen in de wijkbureaus, het stadhuis, de dienstencentra, de kerken, de moskeeën en het Huis van de Mens. Je kan jouw zakje een heel eigen toets geven door het te versieren en er bijvoorbeeld de naam van de overledene op aan te brengen. Als deelnemer hoef je op 18 september het zakje enkel met zand te vullen, er een theelichtje in te stoppen en dat aan te steken. Samen maken we het om 20 uur één minuut stil voor onze overledenen in coronatijd.

Stadsbreed initiatief

Het initiatief voor het herdenkingsmoment gaat uit van alle levensbeschouwelijke gemeenschappen in Genk, Levensloop en de stad. Die avond gaat bijzondere aandacht en veel dank uit naar de zorgsector. Leden van de Genkse Academie voor Muziek, Woord en Dans kleuren het herdenkingsmoment op een aandoenlijke manier in en geven er zo samen met de aanwezigen een aparte invulling aan.

Thuis meedoen

Kom je liever niet naar het binnenplein van het stadhuis die avond? Ook van thuis uit kan je meedoen en een lichtje ontsteken. Plaats je zakje met het zand en het theelichtje op 18 september om 20 uur aan je voordeur. En reserveer één minuut stilte voor wie je wil gedenken.

Ook heel wat verenigingen, woonzorgcentra en horeca-uitbaters doen mee.

Live uitzending

Radio GRK en Radio Internazionale zenden het herdenkingsmoment live uit.

 

Een gratis kaarsenzakje kan je ophalen in de wijkbureaus, het stadhuis, de dienstencentra, de kerken, de moskeeën en het Huis van de Mens tot en met 17 september.