Alleenstaande moeders staan er in Genk niet alleen voor. Vanaf dit schooljaar komt daar nog wat extra hulp bij dankzij het MIRIAM-programma. Hierbij worden de moeders zowel individueel als in groep intensief begeleid.
De voorbije jaren is de groep éénoudergezinnen die actief begeleid worden door het Sociaal Huis Portavida (SHP, het voormalige OCMW van Genk) groter geworden. In de eerste helft van 2023 hebben we al aan ongeveer 200 éénoudergezinnen een financiële steun toegekend via SHP, vertelt schepen van Sociaal Welzijn, Sara Roncada.
Uit cijfers blijkt dat bijna alle gezinshoofden vrouwen zijn en dat in 75% van de gezinnen de moeder jonger dan 30 jaar is. In bijna de helft van deze gezinnen is er minstens één kind jonger dan 6 jaar.
Dertig
MIRIAM is een programma voor het versterken van alleenstaande moeders in armoede. Het kan de komende twee schooljaren georganiseerd worden met steun van federaal minister van Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, Karine Lalieux. We stellen een groep samen van minimum 12, maximum 15, moeders. Zij worden één schooljaar intensief begeleid. Zo kunnen we in totaal zon dertig alleenstaande moeders extra begeleiden, verduidelijkt schepen Roncada.
Maatwerk
Medewerkers van het Sociaal Huis zullen gekende Genkse éénoudergezinnen aanspreken en aansporen tot deelname aan het project. Er zal specifiek gekozen worden voor alleenstaande moeders met problemen op meerdere levensdomeinen, die bereid zijn mee te werken aan een langdurige begeleiding. Telkens gaat het daarbij over gezinnen met minstens 1 kind jonger dan 6 en is er sprake van een beperkt sociaal netwerk.
De focus van de begeleiding ligt op activering: naast werk en onderwijs, zal ook ingezet worden op zelfzorg, sociaal contact, zelfvertrouwen, zingeving en vorming (bijvoorbeeld opvoeding, Nederlands, fietsen/rijbewijs, …). De samenkomsten vinden minstens éénmaal om de twee weken plaats gedurende een volledig schooljaar.