Genk helpt Oekraïne: "We voelen een enorme drive"

Gepubliceerd op vrijdag 22 april 2022 9.39 u.
Er vloeit een golf van solidariteit voor Oekraïne door Genk. In onze stad woont al lange tijd een grote Oekraïense gemeenschap. 3600 ging luisteren naar hoe zij de situatie beleven en welke hulp er nodig is.
MATERIALEN EN ONDERDAK

De Oekraïens-Orthodoxe en de Oekraïens-Katholieke parochies, alsook de vereniging Ukra-Bel zetten alles in het werk om de getroffen vluchtelingen bij te staan. Een deel van de Oekraïners die hier zijn toegekomen, vindt hulp bij de Oekraïense parochies. Peter Firman van Oekraïens Godsdienstig Caritatief Cultureel Centrum Heilige Sophia: “In de Christus-Koning Kerk in Waterschei ontvangen we vluchtelingen en verwijzen we door naar de gepaste hulp. Ze krijgen materiaal of voedsel dat wij verzamelen in de kerk. We sturen ook goederen naar de Oost Europese grenzen. Dat is vooral medisch materiaal, want dat hebben ze ginds echt nodig.”

VERDRIET EN ANGST

Hetzelfde gebeurt in de Oekraïense Orthodoxe kerk Heilige Aartsengel Michaël Archistrateeg
in de Hulshagenstraat. “De mensen komen hier vaak met lege handen
toe”, getuigt Nadja Derewianka. “Wij geven hen noodpakketjes en andere bruikbare
items uit ons winkeltje langs de kerk. Er is veel dankbaarheid bij al deze mensen,
maar helaas ook veel angst en verdriet.”

BABYSPULLEN

Jos Koniuszenko van Ukra-Bel vzw heeft al 30 jaar ervaring met humanitaire hulpacties in Oekraïne. “Wij helpen Oekraïense weeshuizen, ziekenhuizen en scholen. Maar dit is ook voor ons een ongeziene situatie. We verzamelen noodzakelijke goederen, zoals babyvoeding en pampers.”

“Het is een heel intense periode voor de Oekraïense gemeenschap in Genk”, verzekert ook Nadja. Maar tegelijkertijd is er een enorme ‘drive’ om te helpen. “Stad Genk en de Genkenaren tonen erg veel betrokkenheid en we zijn daar enorm dankbaar voor.”

IN HET HART GERAAKT

Gezien de onveilige situatie in Oekraïne is hulp ter plaatse voorlopig uitgesloten. “Nochtans willen we dat op termijn heel graag doen”, zegt Nadja. “Ik heb kennissen en vrienden in het conflictgebied, het doet enorm pijn te zien dat hun buurt volledig verwoest is.” “De situatie raakt ons allen recht in het hart”, beamen Peter en Jos. “We kunnen de crisis niet oplossen, maar we proberen de slachtoffers hier wel zo goed mogelijk op te vangen. Hun welzijn
staat voorop.”

WIL JIJ HELPEN?

Via steunfondsen zamelen de Genkse, Limburgse en Nationale Oekraïense
verenigingen geld en materialen in voor de slachtoffers

Lees hier waar je nog terecht kan

ANDERE VRAGEN?
www.genk.be/help-oekraine of bel de gratis infolijn
088 93 023

Op de foto: Peter Firman, Nadja Derewianka en Jos Koniuszenko

Op de foto: Leerlingen uit Boxbergheide knutselden vredesduiven voor Oekraïnse kinderen die in Genk onderdak vinden.