Genk in Bloei: 250 beschilderde nestkastjes

Gepubliceerd op donderdag 23 januari 2020 10.33 u.
De werkgroep Genk in Bloei hangt nog dit voorjaar 250 vogelnestkastjes op in de stad. Bijzondere nestkastjes, want ze zijn beschilderd door heel wat Genkse kinderen. Drie Genkse scholen namen namelijk deel aan de GIB-scholenactie en bouwen zo mee aan een groene stad.

De vogels hebben het de laatste jaren erg moeilijk. Ze vinden moeilijker voedsel, schuil- en nestelgelegenheden, en recent onderzoek suggereert dat pesticiden een grote rol spelen in de sterfte van heel wat exemplaren. De werkgroep Genk in Bloei, het Heempark en de drie Genkse scholen - De Bladwijzer, Basisschool Sint-Michiel en Het Kompas - sloegen daarom de handen in elkaar.

Herstel natuurlijk evenwicht

De leerlingen worden zo op een toffe manier betrokken bij de Genkse natuur. Bovendien zijn vogels de natuurlijke predatoren voor de processie- en de buxusmot-rups en spelen ze dus een belangrijke rol in het herstellen van een natuurlijk evenwicht. Zij maken deel uit van de oplossing, met name de overschakeling naar een alternatieve en natuurlijke aanpak.

Warme oproep

De stad doet een warme oproep, want iedereen in Genk kan helpen. Hang eens een vogelhuisje op of plant een vruchtdragende struik of boom. Maar vooral: ban voor eens en voor altijd de sproeistoffen uit je tuin want ook zogenaamd ecologische sproeistoffen kunnen schadelijk zijn.