Genk in strijd tegen zwerfvuil: gratis expo onthult werking en resultaten

Gepubliceerd op maandag 11 december 2023 13.20 u.
Persbericht van 11 december 2023

De afgelopen zes maanden heeft stad Genk gewerkt aan een ambitieus project gericht op het verminderen van zwerfvuil en sluikstort. Door middel van 13 doordachte 'nudges' , - subtiele prikkels voor gedragsverandering- werden de voor- en na-situaties rond zwerfvuil geanalyseerd. De uitgevoerde inspanningen vonden plaats op enkele drukbezochte locaties in de stad, waaronder de Stalenstraat, Vennestraat, Rootenstraat en het Molenvijverpark. Vanaf vandaag nodigt de stad inwoners, bezoekers en lokale besturen uit om de werking en resultaten van elke nudge te ontdekken tijdens een gratis expo.

Duwtjes in de juiste richting - 'Nudges'

In de strijd tegen zwerfvuil ging stad Genk samen met partners Mooimakers en Exposure op zoek naar manieren om afval en sluikstort aan te pakken. In totaal werden er 13 verschillende nudges uitgevoerd, elk met een unieke benadering maar met hetzelfde doel: het verminderen van zwerfvuil en sluikstort in de stad. Van bewegingssensoren tot grondmarkeringen en geurkastjes, diverse innovatieve maatregelen werden geïmplementeerd en zorgvuldig getest. Dankzij gedetailleerde metingen en grondige analyses kan de stad nu duidelijke resultaten presenteren.

"De grondmarkeringen waren zonder twijfel de meest effectieve nudge," vertelt schepen Erhan Yilmaz. "Stickers in de vorm van pijlen gaven de richting en afstand weer tot de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Het meegeven van kennis over waar en wanneer men afval kan weggooien resulteerde in een opmerkelijk resultaat: een zwerfvuilreductie van maar liefst 80%."

Schepen Toon Vandeurzen vult aan: "We zijn vastbesloten om de problematiek van zwerfvuil en sluikstort in onze stad aan te pakken. De uitrol van deze verschillende 'nudges' bood ons de gelegenheid om te bepalen welke acties effectief zijn en welke niet. Met de opgedane kennis bouwen we momenteel verder aan een doeltreffend afvalbeleid ".

Gratis Expo: Ontdek 'Nudges' en Resultaten

Gedurende twee maanden presenteert stad Genk een gratis expo, waar inwoners, bezoekers en lokale besturen de werking en resultaten van deze 'nudges' kunnen waarnemen. De expo vindt plaats van 11 december tot en met 8 januari in het stadhuis, en van 8 januari tot en met 9 februari in de bibliotheek.

Schepen Erhan Yilmaz nodigt uit: "De expo biedt een inkijk in de werking van onze nudge-campagne. We willen Genkenaren informeren over wat er speelt en leeft in onze stad maar hen tegelijkertijd ook activeren bij te dragen aan een proper Genk. Ook lokale besturen van andere steden en gemeenten zijn welkom om kennis of inspiratie op te doen."