'Lichtlandschap' verbindt weldra Stalenstraat met Stiemervallei
Volgend jaar wordt er een innovatieve kunstingreep gerealiseerd aan de tunnelwand van de brug E314 op de Emile Van Dorenlaan. Op die manier wil stad Genk een zichtbare en voelbare verbinding maken tussen de Stiemervallei en de Stalenstraat. Het dossier ligt dinsdag ter goedkeuring op de gemeenteraad.
We zijn voor dit project niet over een nacht ijs gegaan, zegt schepen Anniek Nagels bevoegd voor Cultuur. Dit is een omvangrijk project en ook de opdrachtomschrijving was complex. Bovendien wilden we absoluut de bewoners, handelaars en bezoekers van de Stalenstraat en Stiemervallei betrekken. Bemiddelaar Nils Van Beek is daarom voor ons op zoek gegaan naar kunstenaars met een overtuigend artistiek parcours en ervaring in gelijkaardige grootschalige opdrachten in de publieke ruimte.
Bewegende landschappen
De Nederlandse kunstenares Giny Vos overtuigde het meest met haar ontwerp van een eindeloze horizon in de tunnelwand: een 46-meter lange lichtstrook met bewegende landschapstaferelen, die de tunnelwand doormidden deelt, alsof je er doorheen kijkt. Voor de creatie van de landschappen zal de kunstenares zich laten inspireren door de handelaars en omwonenden.
Visuele impact
Er is gekozen voor een kunstenaar zonder band met Genk, die vanuit een onbevangen blik en volledig wit blad is vertrokken. Toch is dit een op en top Genks project, verzekert schepen Nagels. Want naast de plaatselijke handelaars, werkt de kunstenares voor stroomvoorziening van het werk ook samenwerking met Soltech, de nieuwe ontwikkelaar van zonnepanelen op Thor Park. Het werk zal een grote architecturale en visuele impact hebben, mede dankzij het gebruik van nieuwe en duurzame technologieën.
Missing link
Dit project is gestart vanuit de handelsvereniging van de Stalenstraat, vult schepen van Duurzaamheid en Economie Toon Vandeurzen aan. De bedoeling was om de identiteitsontwikkeling van de vallei van werelden te versterken. Door een ingreep aan te brengen onder de brug willen we duidelijk maken dat je de bovenlokale handelsstraat ingaat, de vallei van werelden. Daarnaast wordt dit de missing link tussen de tuinen van Waterschei (Stiemervallei) en de Vlodropstraat. De vallei route wordt door de E314 onderbroken. Met deze ingreep wordt de vallei route terug verbonden.
Ook in het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer, die de brug beheren, vond Giny Vos een meewerkende en enthousiaste partner. Want dit was van meet af aan de opzet: afstappen van de klassieke, statische muurschildering.
Internationaal werk
Giny Vos realiseerde al verschillende vernieuwende en impactvolle kunstintallaties in de publieke ruimte zoals in New Delhi, Stockholm en het Litouwse Kaunas. Licht is haar belangrijkste materiaal én onderzoeksobject. Het mooie van licht is dat het weg kan zijn. Daarom past het zo goed bij het ongrijpbare dat ik wil verbeelden. Als het licht uit is, is het hele kunstwerk verdwenen, zegt ze zelf.
Inhuldiging in mei 2024
Dit najaar start Giny met de gesprekken met handelaars uit de Stalenstraat en omwonenden. De productie van het werk is voorzien voor het voorjaar van 2024, met een feestelijke inhuldiging tijdens Allez Stalenstraat in mei 2024. Het totale projectbudget bedraagt € 250.000, waarvan € 125.000 wordt betoelaagd door Vlaanderen (Stimuleringsinstrument Kunst in Opdracht in de Publieke Ruimte).