Genk is de Zorgstad tijdens Dag van de Zorg: maak kennis met de hulpverlener in onze stad

Gepubliceerd op vrijdag 13 mei 2022 10.36 u.
Persbericht van 13 mei 2022

Op zondag 15 mei vieren we de Dag van de Zorg; een feestdag voor alle professionele zorgverleners, vrijwilligers in de zorg en mantelzorgers; met dit jaar ‘preventie’ als centraal thema. Stad Genk is met in totaal 16 deelnemende organisaties uitgeroepen tot ‘Zorgstad’ van deze editie.

Na de afgelaste editie van 2020 en de online editie van 2021 organiseert Dag van de Zorg vzw op 15 mei opnieuw zijn jaarlijkse grootschalige opendeurdag in de zorg- en welzijnssector. In aanloop naar die hoogdag zetten ze tijdens de Week van de Zorg – van 9 tot 15 mei – de zorg- en welzijnssector een week lang positief in de kijker. Een feestweek met ‘preventie’ als centraal thema. Dit jaar staan een recordaantal deelnemers – in totaal 300 organisaties uit zorg en welzijn – te popelen om jong en oud te ontvangen met een gevarieerd programma. Alle sectoren zijn vertegenwoordigd: algemene ziekenhuizen, ouderenzorg, geestelijke gezondheid, organisaties voor mensen met een beperking, thuiszorg, …

Blik achter de schermen

Ook Genk is van de partij, en hoe. Maar liefst 16 Genkse organisaties uit de zorg- en welzijnssector zetten hun deuren open op 15 mei. Het is dan ook de uitgelezen kans om van dichtbij kennis te maken met hun werking en medewerkers. Naast het Kinderpsychiatrisch Centrum Genk vzw, OOOC Kompas (bijzondere jeugdzorg) en het CM-gezondheidspunt Genk nemen 13 partners deel op campus Portavida, de welzijnscampus van Genk: Sociaal Huis Portavida, Wit-Gele Kruis Limburg, De Start, Covida, ZOG Genk – woonzorgcentrum Toermalien, Pleegzorg Limburg, Familiehulp, Strijkwinkel Alternatief vzw, CAW Limburg, Dienstencentrum 't Klavertje, Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Limburg, vzw Menos en GTB vzw.

Werken in de zorg- en welzijnssector

De 13 deelnemende organisaties op Portavida werkten samen een boeiend programma uit. “Naast een kennismaking met de verschillende dienstverleningen, krijg je als bezoeker uitgebreid de kans om in gesprek te gaan met de medewerkers”, aldus schepen van Sociaal Welzijn Sara Roncada. “Zij vertellen graag over hun ervaringen in de welzijnssector en over wat hun job precies inhoudt. Wil je graag zelf aan de slag in de zorg- of welzijnssector? Heel wat organisaties op Portavida zoeken medewerkers en vrijwilligers. Kom zeker eens luisteren!”

In het Sociaal Huis Portavida, het voormalige OCMW, verneem je meer over thema’s als armoedebestrijding, kinderrechten, preventie en gezondheid, budgetbeheer, ... Ook de Genkse dienstencentra en vzw Menos - dat zich richt tot ouderen met dementie of psychische problemen én hun mantelzorgers - zijn op 15 mei met een stand aanwezig. Voor kinderen zijn er heel wat leuke activiteiten voorzien, zoals een workshop windelen en wondzorg bij het Wit-Gele Kruis Limburg. In het Grand Kaffee aan woonzorgcentrum Toermalien kan je doorlopend terecht voor een hapje en een drankje. Hou er rekening mee dat er bij sommige zorg- en welzijnsorganisaties nog een mondmaskerplicht is. Neem dus zeker een mondmasker mee.

Symbolische plek

Wie Portavida bezoekt, zal merken dat de campus erg veranderd is. Het is een groene, autoluwe plek geworden met mooie wandel- en fietspaden die aansluiten op het centrum en het Molenvijverpark. “Het concept Portavida, dat 'Poort tot het leven' betekent, ontstond eind jaren '90”, aldus burgemeester Wim Dries. “Het stadsbestuur zag een toekomst in één grote welzijnscampus waar allerlei diensten in zorg en welzijn samenkomen. En dit op een symbolische plek: de site van het oude Sint-Jansziekenhuis. Anno 2022 zijn er zo’n 25 organisaties actief op Portavida. Denk hierbij aan zorg voor ouderen, zorg voor personen met een handicap, pleegzorg en geestelijke gezondheidszorg. Ook de Genkse kinderopvang, het woonzorgcentrum Toermalien en de sociale huisvestingsmaatschappijen Landwaarts en Nieuw Dak zijn hier aanwezig.”

Sterke samenwerking

Voor alle partners en organisaties op Portavida is, naast het feit dat ze er fysiek aanwezig zijn, de samenwerking een grote troef. Burgemeester Wim Dries: “Op de Dag van de Zorg tonen we graag dat Portavida na enkele moeilijke coronajaren eindelijk kan openbloeien tot dé welzijnscampus voor de Genkenaar. We willen van deze plek een echt kenniscentrum in de zorg maken waar we mensen én organisaties met elkaar verbinden. Dat gebeurt nu al via verschillende projecten; zo brengen we bijvoorbeeld verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis en woonzorgcentrum Toermalien samen in vormingen en workshops. Tegelijk zetten we flink in op het welbevinden van de 1.100 werknemers op de campus. Dat doen we onder andere via burnoutpreventie en jobtrajecten. Daarover ook meer tijdens de Dag van de Zorg."

www.dagvandezorg.be
www.portavida.be/dagvandezorg2022

Tussen OOOC Kompas, campus Portavida en het CM-gezondheidspunt Genk rijdt een pendeldienst: de uurregeling vind je hier.

Over de organisaties

Campus Portavida: De Genkse welzijnssite biedt een combinatie van zorgverlening, dienstenaanbod, wonen, werken en cultuur. Op de site van het voormalige Sint-Jansziekenhuis komen nu diverse facetten van het leven samen. Portavida wilt via samenwerkingen tussen organisaties kwaliteitsvolle hulp- en dienstverlening aanbieden aan de Genkenaar. Tegelijk wil de site een hefboom zijn voor innovatie in zorg en welzijn. De naam is een samensmelting van het Italiaanse 'porta' en het Spaanse 'vida' of ‘Poort tot het leven’.
www.portavida.be
www.portavida.be/organisaties_portavida

Kinderpsychiatrisch Centrum Genk (Schiepse Bos 8): bij KPC Genk richen we ons tot kinderen en jongeren met een (vermoeden van een) psychiatrische problematiek: tot peuters en kleuters wiens ontwikkeling zorgwekkend verloopt, tot de ouders en andere betrokkenen.
We willen bijdragen aan het psychisch welzijn van kinderen en jongeren. Jullie ervaringsdeskundigheid en onze kinderpsychiatrische expertise zetten we in. We zijn daarbij oprecht geïnteresseerd in wat elk kind en elke jongere zo uniek maakt.
https://kpc-genk.be/

OOOC Kompas (Windekestraat 2): Het onthaal-, oriëntatie- en observatiecentrum vzw Kompas is een voorziening binnen het Agentschap Groeien. Onze opdracht is om, binnen een problematische leefsituatie, met een multidisciplinair samengesteld team in dialoog te gaan met de jongere en zijn context binnen een handelingsgericht diagnostisch traject. We werken vervolgens in samenspraak een passend advies uit op maat van de jongere en zijn context.
http://ooockompas.be/

CM-Gezondheidspunt Genk (Dieplaan 13): Het CM-Gezondheidspunt is een ontmoetingsplaats waar mensen kunnen samenwerken aan ideeën voor zorg, gezondheid en welzijn in hun eigen buurt en gemeente.
https://campaigns.cm.be/dagvandezorg