Genk is helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar

Gepubliceerd op maandag 29 augustus 2022 10.59 u.
Persbericht van 29 augustus 2022

De boekentassen staan nog in de kast, de schoolbanken zijn nog leeg maar stad Genk is de hele zomer druk in de weer geweest om een vlekkeloze start van het nieuwe schooljaar te verzekeren. Fietspaden zijn gecontroleerd, speelplaatsen netjes geborsteld en er wordt opnieuw sterk ingezet op al het Genkse talent om ervoor te zorgen dat ‘22-‘23 een succes wordt op de schoolbanken.

Terwijl iedereen genoot van een welverdiende vakantie, werd er hard gewerkt in en rond de Genkse scholen om ervoor te zorgen dat iedereen op 1 september vlot zijn weg terugvindt naar de klas. Letterlijk en figuurlijk: er werden heel wat werken uitgevoerd door de Technisch Uitvoerende Dienst op vraag van dienst Mobiliteit. En er zijn dit schooljaar opnieuw tal van projecten om de slaagkansen van de Genkse schoolgaande jeugd te verhogen.

Opgepast, school!

“We ondernemen heel wat om de schoolomgeving veilig te maken,” vertelt schepen van Mobiliteit Karel Kriekemans. “Zo staan er in de buurt van heel wat scholen al Octopuspalen. Ze wijzen weggebruikers op het feit dat ze door een schoolomgeving rijden en roepen op tot voorzichtigheid. We hadden er al heel wat in Genk, we plaatsen er nu nog elf nieuwe bij.”

“En dat is niet alles,” vult de schepen aan. “We gaan extra wegmarkeringen en kleurrijke straattekeningen aanbrengen op de straten rondom basisscholen, opnieuw om voorbijgangers eraan te herinneren dat ze een zone 30 binnenrijden en er kinderen in de buurt zijn.”
De eerste straattekening werd reeds aangebracht aan school Sterrenrijk in de Kuurstraat in Genk. Dit jaar volgen er nog tien scholen, volgend schooljaar wordt de straattekening aangebracht bij de overige basisscholen in de stad.

Meer stappen en trappen

Vanaf 1 september telt Genk haar tweede schoolstraat. Na de Hooiweg, ter hoogte van de Europaschool, volgt ook de Klokkuil aan basisschool Mater Dei. Vanaf dan wordt de straat aan het begin en het einde van de schooldag tijdelijk afgesloten voor auto’s. “Dit doen we om twee redenen,” legt schepen Kriekemans uit. “We willen de verkeersveiligheid verbeteren en stappen en fietsen naar school aanmoedigen. We voelen ook een dynamiek ontstaan vanuit de lagere en middelbare scholen. Ze starten zelf ook met ludieke acties ten voordele van fiets en voetganger. Daarnaast zien we zelfs een verdubbeling van het aantal scholen die meedoen aan de Strapdag. Dat is de jaarlijkse autoluwe schooldag in Vlaanderen en Brussel die doorgaat op vrijdag tijdens de Week van de Mobiliteit, dit jaar op 16 september. Op deze dag stappen en trappen duizenden leerlingen naar school.”

Om de veiligheid van die stappers en trappers te verhogen, werden er ook tal van ingrepen gedaan afgelopen zomer. In de schoolomgeving van De Schom in Termien werden sommige straten omgevormd tot fietsstraat. De Kneippstraat in Bokrijk, in de buurt van basisschool Sterrenrijk en middelbare school St-Jozefinstituut, was al deels een fietsstraat, vanaf 1 september geldt dit voor de volledige straat. Rond de lagere school in Boxbergheide geldt vanaf dit schooljaar een parkeerverbod.

Spelen in het groen

nd Dienst (TUD) nam heel wat van de uitgevoerde werken voor zijn rekening. Zo werden alle struiken langs fietspaden gesnoeid, om de veiligheid te garanderen. “Aan de school Boxbergheide hebben we de speelplaats onthard. Er worden nog bomen en planten geplaatst. Leerlingen kunnen daar voortaan genieten van speeltijd in het groen,” vertelt schepen van Openbare Werken Erhan Yilmaz. Ook bij De Bladwijzer in Waterschei is de speelplaats groter en groener geworden. De TUD heeft de omheining verplaatst waardoor er nu een groene zone bijkomt. Bij De Schom in Termien werden eerder dit jaar al kleine stukjes van de speelplaats vergroend.
Tenslotte werden er ook tal van speelplaatsen schoongeveegd met de bezemwagen. Helemaal klaar voor een nieuw schooljaar.

Iedereen Slaagt

Ook in de klas wordt er alles aan gedaan om er een succesvol schooljaar van te maken. Daarom rolde de stad ‘Iedereen Slaagt’ uit. “Het is een programma waarmee we Genkenaren levenslang kennis en vaardigheden willen laten verwerven enerzijds. En iedereen kansen willen geven om zijn of haar persoonlijke talenten te ontwikkelen anderzijds,” licht schepen van Talentontwikkeling Anniek Nagels toe. “Het uiteindelijke doel is om de ongekwalificeerde uitstroom in het secundair onderwijs te vermijden.”

Om kinderen en jongeren optimaal kansen te laten grijpen, is het essentieel dat ze zich goed voelen in hun vel. “Met PeTra (Pedagogische Trajecten) begeleiden we jeugd tussen 8 en 16 jaar op sociaal en emotioneel vlak. Wie het thuis moeilijk heeft, vaak ruzie maakt, agressief uit de hoek kan komen of net teruggetrokken is, kan instappen in een traject van zes maanden. In die tijd gaan hulpverleners met het kind, de school en de ouders op zoek naar oplossingen zodat de jongere zich weer goed voelt en in alle rust aan de slag kan.”

Als alles meezit op school en thuis, komt het erop neer om flink te studeren. Ook hier wil Genk een handje toesteken en organiseert daarom blokbars tijdens de examenperiodes. Dit is een rustige plek waar studenten terecht kunnen om gefocust aan de slag te gaan. Alles wordt voorzien om het studeren te faciliteren: er is gratis wifi, voldoende stroompunten, gratis water en koffie én er is een ruimte om even te ontspannen.

“Wij wensen alle leerlingen, studenten, ouders en leerkrachten een veilig en succesvol schooljaar,” besluit burgemeester Wim Dries.