Genk jeugd heeft honger naar de herfst: vernieuwende initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond

Gepubliceerd op woensdag 27 september 2023 14.37 u.
Persbericht van 27 september 2023

De Genkse jeugd weet van aanpakken. Dat bewijzen de talloze vernieuwende initiatieven die momenteel het levenslicht zien en kunnen rekenen op ondersteuning door het stadsbestuur. Het najaar belooft alvast extra druk te worden. “We kijken reikhalzend uit naar initiatieven als de Garagesessies, Club Dérive, Hellenic Nights en Pop-up De Eendracht,” vertelt Karel Kriekemans, schepen van Jeugd.?

Garagesessies

Met de Garagesessies vult het vernieuwde Genkse Jeugdhuis Effort een gat in het Limburgs concertlandschap. Hun eigenzinnige programmatie weet lokaal, nationaal en zelfs internationaal talent naar Genk te halen. Passeerden zo al de revue: Caspar Auwerkerken, Jimmy Diamond en Steele Justice. Met Princess Goes, te zien op 6 oktober, haalt het jeugdhuis de band van acteur Michael C. Hall, bekend van de serie Dexter, binnen.?

“We juichen die ontwikkeling toe,” zegt schepen Karel Kriekemans. “Om de ambitieuze doelen van Jeugdhuis Effort mee te helpen realiseren, zorgen we via het belevingsbudget Hete Kolen voor een programmatietoelage van 10.000 euro, bovenop hun reguliere werkingsbudget. Dat is ook nodig, want licht, geluid en artiesten kosten handenvol geld.”

Doe maar

De jongerensubsidies zijn een onderdeel van het belevingsplatform Hete Kolen. De Genkse jeugd kan er ondersteuning aanvragen voor het organiseren van evenementen, of voor vernieuwende, vaak experimentele projecten. “Die laatste bundelen we onder de noemer DOEMA, en dat is meteen de boodschap die we willen brengen: doe maar, probeer iets nieuws, wees creatief,” zegt Karel Kriekemans. “We hopen zo de betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling bij jongeren en kinderen te bevorderen.” De projecten kunnen betrekking hebben op verschillende domeinen, zoals kunst & cultuur, sport, milieu, educatie of sociale thema’s.?

Ook in de evenementensubsidies probeert stad Genk het vernieuwende karakter te promoten. Dat kan hem zitten in een uniek verhaal, een eerste keer of een onverwachte locatie. “Zo hebben we de eerste edities van Apéroof op het dak van Shopping 1 gesubsidieerd. Nu zijn ze uitgegroeid tot een professionele organisatie, wat bewijst dat jongeren soms een duwtje nodig hebben om vervolgens echt uit de startblokken te schieten,” aldus Karel Kriekemans. ?

Extra budget

Om al die nieuwe ideeën de kansen te geven die ze verdienen, heeft de stad het subsidiebudget het afgelopen jaar tot tweemaal toe verhoogd. “Jongeren met wilde ideeën kunnen hun kans dus nog wagen en een project indienen,” besluit Karel Kriekemans.?

Het najaar belooft alvast de moeite te worden met o.a. de Garagesessies in Jeugdhuis Effort, een pop-upevent in De Eendracht op 28 en 29 september, een portie Griekse cultuur tijdens Hellenic Nights op 30 september en de caféavond van Club Dérive op 28 september. ?

Surf voor een volledig overzicht van wat er te doen is én de subsidiemogelijkheden naar www.hetekolen.be.