Genk komt op tegen kanker

Gepubliceerd op maandag 25 september 2023 14 u.
In november ontvangen de Genkse 50-plussers een uitnodiging om zich te laten testen op dikkedarmkanker. Een eenvoudige test kan voorlopers opsporen en dus levens redden. Ook Levensloop Genk op 14 en 15 oktober maakt een vuist tegen kanker. Doe mee!

Uit cijfers blijkt dat nog te weinig Genkse 50-plussers gevolg geven aan de oproep voor de tweejaarlijkse stoelgangtest van de Vlaamse overheid. Daar wil stad Genk dringend iets aan doen. ?In november ontvangen Genkse 50-plussers daarom een brief met alle instructies en de materialen om een beetje stoelgang gratis op te sturen?, vertelt Alessandro Cadau. Hij coördineert vanuit de stad het project, dat ondersteund wordt door de verschillende mutualiteiten.

"Te weinig Genkenaren geven gevolg aan de test"

In een labo wordt onderzocht of dat staal gezond is. Binnen de veertien dagen weet je de uitslag al. Te veel bloed in je stoelgang kan wijzen op poliepen of dikkedarmkanker. In dat geval krijg je een uitnodiging voor verder onderzoek in het ZOL.

POLIEP

Bij veel mensen die zich verder moeten laten onderzoeken, blijkt een poliep het probleem. Een poliep is een voorloper van dikkedarmkanker, die heel eenvoudig kan worden verwijderd. Zo krijgen kankercellen geen kans. ?De screening op dikkedarmkanker is een heel efficiënte methode om de ziekte te voorkomen?, weet Alessandro. Jaarlijks worden bij duizenden Vlamingen poliepen weggenomen. ?Het is misschien even vervelend, maar het kan je leven redden. Dan lijkt de keuze snel gemaakt, toch??

Lees meer

LEVENSLOOP:
VECHT MEE TEGEN KANKER

In het weekend van 14 en 15 oktober lossen teams van lopers, wandelaars en fietsers elkaar maar liefst 24 uur lang af op de piste van het Atlascollege. Zo tonen ze hun solidariteit met mensen met kanker en zamelen ze geld in. Ook supporters en sympathisanten zijn van harte welkom!

Meer info