Genk laat proeven van vrijwilligerswerk: waar ligt jouw vrijwilligershart

Gepubliceerd op maandag 28 augustus 2023 14.08 u.
Persbericht van 28 augustus 2023

September staat helemaal in het teken van vrijwilligers. De hele maand lang kan je in Genk de meest diverse vrijwilligersjobs uitproberen, zonder enige verdere verplichting. Geïnteresseerden kunnen maar liefst 75 verschillende initiatieven leren kennen. Op die manier wil de stad verenigingen, organisaties en stedelijke diensten helpen om de juiste vrijwilligers te vinden.

“Met de inleefmaand willen we de goesting voor vrijwilligerswerk bij Genkenaren aanwakkeren”, vertelt schepen van Samenleven Anniek Nagels. “Voor veel Genkse verenigingen en organisaties zijn vrijwilligers van groot belang om hun werking te garanderen. Door de mogelijkheid te geven om diverse vrijwilligersjobs uit te proberen, hopen we de groep vrijwilligers die zich inzetten voor Genkse initiatieven te vergroten.”

Probeer ook een keer vrijwilligerswerk

Of je nu van dieren houdt, op kinderen wil passen, een vuist maakt tegen armoede of graag in de natuur werkt, er is voor ieder wat wils. Tijdens de Inleefmaand voor vrijwilligers in september helpt Genk kandidaat-vrijwilligers met hun zoektocht. De stad verzamelde maar liefst 75 vacatures van Genkse verenigingen en organisaties en bracht ze samen op één vacaturesite: genk.be/inleefmaand-vrijwilligers.

“Het werkt heel simpel”, legt schepen Nagels uit. “Je neemt een kijkje tussen de vacatures en leest de omschrijving. Er staat duidelijk aangegeven waar en wanneer het vrijwilligerswerk plaats vindt en wat je kan verwachten. Helemaal verkocht en klaar om aan de slag te gaan? Dan schrijf je je gewoon in via de rechtstreekse contactgegevens van de organisatie die vermeld staan in de vacature. Je kan een keer meedraaien op de werkvloer, volledig vrijblijvend. Smaakt het naar meer? Dan kan je er later als vrijwilliger starten.”

Nieuwe vriendschappen

“Naast het inzetten voor een goed doel is vrijwilligerswerk ook de ideale manier om nieuwe contacten te leggen of nieuwe stadsgenoten te leren kennen en samen aan onze stad te bouwen. Je zal zien, vrijwilligerswerk is ook iets voor jou,” besluit schepen Anniek Nagels.

Startschot

Op maandag 28 september werd het startschot gegeven voor de Inleefmaand van de Vrijwilliger. Dat gebeurde bij de Genkse Fietsbieb. “De fietsbieb bestaat al 5 jaar en groeit elk jaar door het harde werk van de vele vrijwilligers. Ze zorgen op een heel laagdrempelige manier dat honderden kinderen een kinderfiets uitlenen”, vult schepen van Mobiliteit, Karel Kriekemans aan.