Genk maakt plaats om te spelen: nieuwe speelterreinen in Driehoeven en Boxbergheide

Gepubliceerd op donderdag 16 juni 2022 16.45 u.
Persbericht van 16 juni 2022

De Genkse wijken Driehoeven en Boxbergheide krijgen in juni nieuwe speelterreinen. De openingen kaderen in een groter project waarbij de stad meer speel- en ontspanningsruimte wil creëren, in samenspraak met de buurtbewoners.

Schepen van Jeugd, Karel Kriekemans, opende donderdag het nieuwe speelterrein in Driehoeven. “Kinderen verdienen ruimte om te spelen en te ontspannen, daar zijn wij als stad medeverantwoordelijk voor. Met trots openden wij vandaag dan ook het nieuwe speelterrein in Driehoeven. En er volgen er snel meer, eind juni is de opening van het vernieuwde speelterrein in Boxbergheide aan de beurt.”

Participatie

De nieuwe speelruimtes worden in overleg met de buurt gevormd. In de zomer van 2021 gingen de participatiemomenten met buurtbewoners, verenigingen en wijkmanager van start in Driehoeven en Boxbergheide. Daarbij konden de kinderen en verenigingen uit de buurt aangeven hoe het speelterrein er volgens hen mocht uitzien. In Driehoeven resulteert dat onder meer in de aanleg van een nieuwe zeshoekschommel en een uitgebreid touwenparcours. Goed voor een renovatie van 40.000 euro. In Boxbergheide wordt er onder andere gekozen voor een grote familieschommel en een buisglijbaan, met een waarde van 45.000 euro in totaal. Beide speelterreinen krijgen ook nog een nieuwe kabelbaan.

Nog meer speelruimte


Genk startte in 2018 met een toekomstplan voor speel- en sportruimte 2020-2025. Samen met buurtbewoners wordt er onderzocht hoe er toegankelijke ontmoetingsruimte gecreëerd kunnen worden, met speciale aandacht voor speelterreinen. Het plan geeft per wijk weer welke speelterreintjes er aangepakt, vernieuwd, verplaatst of uitgedoofd zullen worden.

‘De Schalm’ en ‘De Zeshoek’ zijn dan ook slechts deel van een hele reeks van vernieuwingen. Begin 2022 vonden reeds enkele participatiemomenten plaats in Oud- en Nieuw-Sledderlo, Vlakveld, Nieuwe Kempen en Waterschei. Deze speelterreinen worden binnenkort vernieuwd of aangelegd. Daarna breidt het project verder uit naar nog meer Genkse wijken. Ondertussen worden er ook speelbossen ingericht op verschillende plaatsen in Genk.

MEER INFO

Speelterrein 'De Zeshoek' in Driehoeven is gelegen op de hoek van de Gieterijstraat en de Driehoevenstraat.
Speelterrein 'De Schalm' in Boxbergheide ligt achter zaal 'De Schalm', Landwaartslaan 99.