Genk op Gang: twee groene lijnen duiken op in Genkse buurten

Gepubliceerd op vrijdag 29 december 2023 14.36 u.
Persbericht van 29 december 2023

Stad Genk introduceert ‘Genk op Gang’, een initiatief dat de Genkenaren uitnodigt voor een bijzondere ontdekkingstocht door hun stad. Het project omvat wandelroutes door twee verschillende Genkse wijken en is het resultaat van een samenwerking tussen het stadsbestuur, wijkpartners, en de lokale gemeenschap.

Ontdekken op eigen tempo

Wandelaars worden uitgenodigd om op eigen tempo een wandelroute van ongeveer 6 km door Genkse buurten te verkennen. De groene verflijn op de grond leidt de weg en neemt de deelnemers mee op een reis door twee verschillende wijken: Waterschei met Thor Park als vertrekpunt, en door het centrum van Genk langs de wijken Vlakveld en Molenblook, met startpunt bij de Molenvijver. ‘Genk op Gang’ is geïnspireerd op een zomers project in Winterslag in 2015, waarbij een gele lijn vanuit C-mine naar de naburige wijk trok.

Een andere blik

De wandelroute neemt bezoekers mee langs verhalen van vroeger en nu en enkele visuele verrassingen. Kleine ontmoetingen en geplande activiteiten voegen een extra dimensie toe aan de ervaring. “Langs de lijn kunnen buurtbewoners ook zelf met ideeën komen, bijvoorbeeld voor verbindende evenementen te organiseren”, vertelt schepen van Samenleven en Cultuur Anniek Nagels. Wijkmanager Annelies Hermans vult aan: “We zijn erg benieuwd met welke originele voorstellen of initiatieven de inwoners – alias ‘lijnburen’ – gaan komen. We worden als wijkmanagers nog steeds dagelijks verrast door de bijzondere hobby’s en verzamelingen van Genkenaren, door de passie voor koken en het delen van recepten van allerlei bijzondere gerechten, door hun ontroerende verhalen en anekdotes,… Het zijn ervaringen die ons telkens weer verrassen. We hopen dat inwoners de lijn zien als een kans om die verzamelingen, verhalen, passies,… te delen met wandelaars langs de route, die op hun buurt met een warm hart naar huis gaan.”

“Met dit project willen we Genkenaren op een andere manier laten kijken naar hun stad en tegelijkertijd inzetten op het verbinden van Genkenaren met elkaar en hun buurt”, vertelt burgemeester Wim Dries. “Genk op Gang is geen eenmalig evenement, het is de bedoeling om er een duurzaam project van te maken”, voegt schepen van Toerisme en Evenementen Karel Kriekemans toe.

Buurtbewoners doen mee

"We hebben veel actieve wijkbewoners en willen hen er zoveel mogelijk bij betrekken, daarom nodigen we alle bewoners van de geselecteerde wijken uit om mee in te stappen", vertelt schepen van Wonen, Wijken en Participatie Alessandro Cucchiara. Buurtbewoners worden vanaf half januari uitgenodigd om actief deel te nemen aan het project.

Inloopmomenten zullen plaatsvinden tussen 11.00 en 14.00 uur op volgende data:

  • Waterschei: zaterdag 3 februari 2024 in buurthuis De Singel, Binnenlaan 52
  • Centrum / Vlakveld / Molenblook: zaterdag 10 februari in de Broederschool, Schabartstraat 10

www.genkopgang.be