Genk pilootgemeente 'glasvezel tot in de woning'

Gepubliceerd op donderdag 13 december 2018 14 u.
Genk is één van de vijf pilootgemeenten in het project 'glasvezel tot in de woning', dat zal zorgen voor supersnel internet.

Nutsbedrijf Fluvius plant begin 2019 een pilootproject voor ‘glasvezel-tot-in-de-woning’ in vijf Vlaamse steden en gemeenten. Glasvezel tot in de woning staat voor supersnelle internetverbindingen. Fluvius zal in enkele buurten in elk van de vijf gemeenten een aantal centrale ‘stopcontacten’ voor telecomoperatoren bouwen en van daaruit naar de huizen in de buurt een glasvezelkabel leggen. Telecomoperatoren kunnen hun eigen infrastructuur op zo’n centraal ‘stopcontact’ aansluiten om hun diensten makkelijker in elk aangesloten huis aan te bieden. Op die manier moet de straat maar één keer open en wordt een overstap naar een andere operator voor de klant makkelijker.

Pilootproject Genk

In Genk gaat het om ongeveer 4.500 woningen. Dat is bijna één derde van het totaal aantal Vlaamse woningen die in dit pilootproject in aanmerking komen voor aansluiting. 4.500 woningen vertegenwoordigen bijna 17 % van het totaal aantal Genkse woningen. Ze liggen verspreid over zes wijken: Boxbergheide, Broekskes, Kolderbos, Molenblook, Vlakveld en Genk Centrum Noord. Er zijn ook een 600-tal sociale woningen betrokken in het project. Een blik op de kaart met de Genkse pilootgebieden maakt dan ook duidelijk dat ernaar gestreefd is om een bijzonder diverse selectie van de Genkse wijken en buurten te betrekken in dit project.

Eén op de zes Genkse gezinnen krijgt de komende maanden de kans om in te gaan op een gratis aansluiting. Nu aansluiten betekent voor de gezinnen een aanzienlijke kostenbesparing. Bovendien wordt hinder ook beperkt doordat de weg en de stoep maar één keer open hoeft. Dus ook al hebben ze nu nog geen concrete plannen ermee, door hun woonst nu aan te sluiten maken de inwoners het voor zichzelf mogelijk om in de toekomst te kiezen voor de diensten en leveranciers van hun eigen keuze.