Genk pioniert met tewerkstellingsbeleid voor kansengroepen

Gepubliceerd op woensdag 14 november 2018 11.03 u.
Een delegatie uit Nederland kwam in Genk kennismaken met tewerkstellingsprojecten als Via Via, Slagkracht en het Werkstation.

De afgelopen jaren bouwde Genk zijn tewerkstellingsbeleid sterk uit. Vooral naar mensen die het op de arbeidsmarkt moeilijker hebben, werkte de stad Genk heel wat projecten en maatregelen uit, complementair aan het werk van VDAB en andere partners. Dat pionierswerk trok de aandacht van onze noorderburen, want nu een delegatie van niet minder dan 16 Nederlanders kwam naar Genk om kennis te maken met projecten zoals Via Via, Slagkracht en het Werkstation.

Afgevaardigden van drie Nederlandse ministeries, het Kenniscentrum Sport, de vereniging Gemeenten en Sport en diverse lokale besturen zijn in Genk inspiratie komen halen. Ze kregen een blik achter de schermen van het Werkstation en De Uitdaging, maakten kennis met tewerkstellingsprojecten zoals Via Via en Slagkracht en gingen in gesprek met diverse stadsdiensten en deelnemers aan de projecten. Ook de samenwerking die stadsdienst De Uitdaging heeft met de VUB rond sport en tewerkstelling kwam aan bod.

Ingrediënten van een succesrecept

Het Genkse tewerkstellingsbeleid, waarmee de stad flankerend aan VDAB en andere externe partners vooral inzet op kansengroepen, heeft de laatste jaren dan ook een sterke groei doorgemaakt. Een team van jobcoaches en een jobmakelaar, die gericht opportuniteiten en samenwerking zoekt met bedrijven, is op kruissnelheid. Zo opende in september 2017 het Werkstation, de laagdrempelige uitvalsbasis van de jobcoaches. Het eerste jaar stapten er al 480 mensen binnen en konden er 641 deelnames aan workshops en infosessies genoteerd worden. Het aanbod omvat naast informatie en workshops ook begeleiding: zowel op individuele basis als collectief.

In groep een traject afleggen blijkt vaak een grote toegevoegde waarde te hebben. De tewerkstellingstrajecten vormen dan ook sinds twee jaar een belangrijk onderdeel van het pakket. Dankzij het project OpBoksen is er heel wat ervaring met het inzetten van sport om te werken aan sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en attitude, en die ervaring bleek waardevol bij het uitwerken van de trajecten Via Via (gericht op vrouwen) en Slagkracht (gericht op mannen).

De sleutel tot het succes van deze trajecten blijkt te liggen in het zeer sterk op maat van de doelgroep, de groep en het individu te werken. Dat is bijzonder arbeidsintensief maar het loont: van de 17 personen die in het voorjaar van 2018 een traject volgden, konden er daarna 9 aan het werk en 2 in opleiding. Enkele anderen zijn ook na het traject in begeleiding gebleven.

Pionierswerk

Op Vlaams niveau en zelfs Europees levert Genk pionierswerk af inzake de activering en versterking van de meest kwetsbare groepen. Dit werkbezoek is daarvan een mooie erkenning. En het is ook een kans om wederzijds ervaring, ideeën en goede praktijken uit te wisselen.