Genk start sensibilisering rond 'sexting '

Gepubliceerd op woensdag 24 augustus 2022 9.14 u.
In het najaar start in Genk een campagne om beter bewust te worden van 'sexting'. Dit fenomeen waarbij mensen elkaar seksueel getinte foto's doorsturen bestaat al enkele jaren. Soms loopt het verkeerd af en worden ze slachtoffer van pesterijen.

De stad gaat sensibiliseren rond sexting en wil schakelt daarbij heel wat partnerorganisaties in. Onder meer het Overkophuis Genk, dat gevestigd is aan Jeugdcentrum Rondpunt 26. De informatiecampagne is in de eerste plaats gericht naar de Genkse jongeren maar ook naar ouders, grootouders en de omgeving van jongeren. "Het is belangrijk dat ook ouders en de directe omgeving van jongeren op de hoogte zijn van dit fenomeen", zegt psychologe Tessa Debaeke.

Wat moeten we verstaan onder 'sexting'?

Tessa: “Het begrip ‘sexting’ komt uit het Engels en is een samenstelling van ‘sex’ en ‘texting’: berichtjes sturen. Het gaat hier om seksueel getinte berichtjes, foto’s of filmpjes van zichzelf naar elkaar sturen. Dat gebeurt hoofdzakelijk via de smartphone sinds die alom aanwezig is en bijna iedereen er een heeft. Maar uiteraard ook vanachter een tablet of pc."

Waarom doen jongeren en volwassenen dit?

Tessa: “Jongeren doen het deels om dezelfde redenen als volwassenen: flirten, verleiden. Maar omdat jongeren volop op zoek zijn naar hun seksuele identiteit, kunnen ook andere motieven spelen. Zo is het een relatief veilige manier om de eerste verliefdheid of seksualiteit te verkennen. Het kan ook een statussymbool zijn om hun volwassenheid te bewijzen. Vooral bij jongens leeft dit. In het slechtste geval is het een vorm van dwang of intimidatie waarbij vooral meisjes wel eens gepusht worden om naaktfoto’s door te
sturen.”

Is er een bepaalde leeftijd waarop jongeren hiermee starten?

Tessa: “Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 kinderen uit het 5de en 6de leerjaar ooit al een sexy foto heeft verstuurd. Hiermee bedoelen we alles wat ze zelf als ‘sexy’ bestempelen: het kan ook gaan om een foto met een uitdagende pose. Pas vanaf het middelbaar doen jongeren bewuster aan sexting en dan vooral in de 3de graad: 17% van de leerlingen heeft op die leeftijd al eens een pikant berichtje verstuurd.”

Wanneer is sexting niet OK?

Tessa: “Vaak is het onschuldig bedoeld en speelt het zich af tussen 2 partijen. Maar als je elkaar foto’s of filmpjes doorstuurt, ook al is het met wederzijdse toestemming, moet je je nog steeds afvragen of je gedrag jezelf of anderen geen schade toebrengt. Sexting is sowieso verkeerd als iemand mensen onder druk zet om naaktfoto's te sturen, en ze dan nog eens doorstuurt of toont aan mensen waarvoor ze niet bedoeld waren. Dat is trouwens strafbaar. Er bestaat wetgeving rond.”

Wat kunnen jongeren doen als hun foto's doorgestuurd worden naar mensen voor wie ze niet bedoeld zijn?

Tessa: “Als je de verspreider kent, kan je die best contacteren en wijzen op het strafbaar gedrag. Belangrijk is dat je niet alleen blijft zitten met je probleem. Kinderen of jongeren moeten een vertrouwenspersoon kunnen aanspreken. Dat kunnen de ouders zijn maar als jongeren dat niet durven of kunnen, staan er in Genk ook welzijnsorganisaties klaar, zoals het Overkophuis, het JAC of begeleiders bij GIGOS. En dan zijn er ook nog anonieme hulplijnen zoals Awel of Child Focus.”

Wat raad je ouders aan als hun kind slachtoffer wordt?

Tessa: “ Wacht niet af tot het zover is. Informeer je over het onderwerp zodat je je kind kan helpen wanneer het in een moeilijke situatie terechtkomt. De website mediawijs.be is alvast een grote bron van informatie. Laat bij gelegenheid je kind weten dat het bij jou terecht kan. Maak het thema dus bespreekbaar, ook al is er niets aan de hand. En in het geval dat er een probleem is, maak je dan zeker niet boos maar toon begrip. Belangrijk is dat je een oplossing zoekt en je kind erdoor helpt."

Over de campagne in Genk:

De campagne rond sexting is een samenwerking tussen stad Genk en organisaties die werken rond de veiligheid en het welzijn van jongeren in Genk: stedelijke diensten (Veiligheidshuis Genk, Jeugd Genk en Campus O³), Overkophuis Genk, JAC Genk en GIGOS Genk.

De campagne wordt aan het begin van het nieuwe schooljaar uitgerold. Vanaf september start een bewustmakingscampagne gericht naar jongeren. Vanaf oktober organiseren partners infomomenten rond dit thema in de Genkse scholen.

genk.be/weetwatjestuurt