Genk steunt holebi- en transgendergemeenschap met twee regenboogbanken in het Molenvijverpark

Gepubliceerd op vrijdag 11 februari 2022 16.02 u.
Persbericht van 11 februari 2022

Maak voor Valentijn een foto met je ‘liefdesbubbel’

Het Molenvijverpark heeft er een nieuwe eyecatcher bij: twee regenboogbanken, gemaakt door leerlingen van BUSO De Richter. Genk toont zo opnieuw heel uitdrukkelijk, na het regenboogzebrapad van 2018, dat het een holebi- en transgendervriendelijke stad is.

Stad Genk werkt aan gelijke kansen voor iedereen. Ook het kunnen beleven van je seksuele en genderidentiteit hoort daarbij. “Holebi’s en transgenders hebben nog te vaak te maken met discriminatie of onbegrip”, vertelt schepen van samenleven Anniek Nagels. “Via verschillende acties die stad Genk met de holebigemeenschap heeft opgesteld, tonen we dat we een veilige omgeving willen zijn voor iedereen en dat we als stad openstaan voor diversiteit in al haar vormen. Om die reden laten we om de paar jaren een regenboogelement in de stad plaatsen.”

Studenten De Richter ontwerpen

Het idee voor de regenboogbanken ontstond in samenwerking met Ook Genks Wel Anders (OGWA), de Genkse regenboogvereniging met een hart voor iedereen. Leerlingen van BUSO De Richter ontwierpen de banken. Schepen Anniek Nagels: “Het gaat om twee houten loungebanken, ter hoogte van het Kozenhuisje en met zicht op de Molenvijver. Een heel toffe plek om even te gaan liggen en te genieten van ons mooie park. De regenboogkleuren zijn niet zomaar gekozen, maar vormen een symbool van de internationale beweging die zich inzet voor holebi's en transgenders.” De banken in het Molenvijverpark zijn het tweede fysieke regenboogelement in Genk; in 2018 kreeg de Dieplaan een regenboogzebrapad ter hoogte van het stadhuis, het eerste in Limburg.

Valentijnsactie

Niet toevallig zijn de banken geïnstalleerd in het pre-Valentijnsweekend. Schepen Anniek Nagels: “Een ideaal moment om de liefde te vieren; ongeacht afkomst, geloof of geaardheid. We roepen dan ook iedereen op om, als je in het Molenvijverpark bent, een leuke foto te maken van je ‘liefdesbubbel’ op één van de regenboogbanken en deze te delen via social media met de hashtag #regenboogingenk. Voor heel wat mensen was de coronaperiode een erg donkere en vaak ook eenzame tijd; laten we nu samen terug voor meer warmte zorgen, voor álle Genkenaren.”