Genk test slimme camera's

Gepubliceerd op woensdag 16 januari 2019 9.42 u.
Op 15 en 16 januari zal je op het Genkse Stadsplein een proefopstelling zien waaraan een aantal 'slimme camera's' hangen. De demo is onderdeel van een Limburgs slim cameranetwerk.

In acht Limburgse gemeenten zal nog dit voorjaar gestart worden met de uitrol van een netwerk van zogenaamde ‘slimme camera’s’, inzetbaar in het kader van veiligheid, mobiliteit, evenementen, om de mobiliteit, de veiligheid en de dienstverlening aan de burgers en de bedrijven te verbeteren. Om tijd, middelen en expertise te bundelen in wat toch een erg complexe materie is, voert cvba s-Lim een gezamenlijke aanbestedingsprocedure uit om zo de gemeenten te ‘ontzorgen’. De samenwerking gaat overigens veel verder dan enkel in groep aankopen. Immers, samen met en dankzij de bijhorende software zullen alle camera’s, over de gemeentegrenzen heen, één multi-inzetbaar systeem vormen, ge├»ntegreerd op geografisch, functioneel en disciplinair vlak. Dat maakt de Limburgse aanpak meteen ook uniek in België.

Proefopstelling met vijf mogelijke leveranciers

Dinsdag 15 en woensdag 16 januari zullen vijf geselecteerde aanbieders van digitale camerasystemen in een demo-opstelling tonen wat hun apparatuur te bieden heeft. Op het Stadsplein in Genk zullen een aantal scenario’s geënsceneerd worden zoals een voorbijganger, een ruzie of sluikstorten. De opgestelde camera’s zullen dit alles registreren.
Op basis van deze proef zullen de drie beste aanbieders weerhouden worden. Wanneer daarna een deelnemende gemeente een eigen project met camera’s wil opzetten, kan de keuze via een eenvoudige offertevraag gemaakt worden uit deze drie. Verwacht wordt dat de procedure nog dit voorjaar volledig afgerond is, dat de gemeenten met andere woorden dit jaar nog kunnen starten met de uitrol van het systeem, op hun maat, volgens hun eigen wensen en noden.

Lees het persbericht