Onze samenleving wordt steeds digitaler. Vandaag kan je in enkele muisklikken een afspraak maken bij de dokter, je bankzaken regelen, online winkelen of je adres wijzigen. Dat biedt heel wat voordelen. Maar helaas is niet iedereen mee op die digitale snelweg. Stad Genk wil daaraan werken met de ondertekening van het Digitale Inclusie Charter en de aanstelling van twee e-inclusieambtenaren.
We gaan alle zeilen bijzetten in de strijd tegen digitale ongelijkheid, zegt schepen van Sociaal Welzijn, Sara Roncada. Want digitale kwetsbaarheid neemt met de dag toe. Het ontzegt mensen de kans om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden in de digitale wereld. En het zijn heus niet enkel oudere of economisch kwetsbare mensen die er last van hebben. Het probleem is even divers als complex.
Experimenteren
Met de ondertekening van het Digitale Inlcusie Charter op 14 november engageert de stad zich om een aantal initiatieven te nemen die de digitale kloof kunnen dichten. Het charter is een initiatief van DigitAll, een coalitie van Belgische bedrijven, organisaties en overheden. Genk is de eerste stad die mee ondertekent. Volgens burgemeester Wim Dries is de ondertekening van het charter meer dan symbolisch. Integendeel, beweert hij, het is het startschot naar een toekomst waarin iedereen digitaal mee is. Zo willen we dat elk huisgezin internet heeft en er ook mee kan werken. Dat willen we bereiken door grote en kleine inspanningen. Denk bijvoorbeeld aan de Digidokters in onze bibliotheek, waar je elke woensdag gratis terecht kunt voor eerste hulp bij online problemen.
We kijken daarbij ook in eigen boezem, vult schepen Roncada aan. Want binnenkort gaan we experimenteren en interne opleidingen organiseren waardoor we onze digitale producten voor iedereen toegankelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan gebruiksvriendelijke e-formulieren en een helder taalgebruik.
Slimme stad
We maken er geen geheim van dat we van Genk een slimme stad willen maken, besluit burgemeester Dries. Maar met technologie en data alleen kom je er niet. We kunnen alleen maar echt slagen als onze eigen inwoners digitaal mee zijn. En vanzelfsprekend blijven we ook onze niet-digitale dienstverlening verder uitbouwen. Er is dus werk aan de winkel. De ondertekening van dit charter is alvast het startschot.