Genk zet in op een veilige en respectvolle schoolomgeving

Gepubliceerd op maandag 4 september 2023 15.10 u.
Persbericht van 4 september 2023

Om in de beste omstandigheden les te kunnen volgen, moet je ook elke ochtend veilig en wel op school geraken. Daar zetten stad Genk en de Genkse scholen dit jaar nog meer op in. Daarom starten er enkele nieuwe initiatieven om een aangename schoolomgeving voor iedereen te verzekeren.

De vakantie is voorbij, de wekker loopt elke ochtend weer af. Nog een keertje omdraaien en dan haasten om op tijd op school te geraken. Dat zorgt voor wat drukte, zowel thuis als op weg naar school. Stad Genk zet vol in op veiligheid en rust in de schoolomgevingen. Het aantal inschrijvingen in de scholen stijgt ook. Dat betekent meer leerlingen die in Genk van onderwijs kunnen genieten. En dus ook meer leerlingen die het verdienen om in een aangename sfeer in en rond te school te kunnen zijn.

Goede start


In de buurt van de Collegelaan komen er ‘s ochtends, op een korte tijdspanne, zo’n 5.000 jongeren aan op school. “Dat zorgt voor een bruisende omgeving die ook enkele uitdagingen met zich meebrengt”, legt burgemeester Wim Dries uit. “Zoveel mensen, die op zo’n korte tijdspanne op hetzelfde punt passeren, dat kan voor spanning zorgen. De gemoederen lopen daardoor soms op en er wordt wel eens ongepast gedrag vertoond. Dat moet gedaan zijn.”

Tijdens de eerste weken van het schooljaar werken 14 partners mee aan dit project. In samenwerking met de vijf scholen, zes stadsdiensten, Overkop, Gigos en Liss-straathoekwerk worden er extra verbindingsmedewerkers, gemeenschapswachten en (zorg-)leerkrachten ingezet in en rond de scholen. Er worden drie tijdelijke camera’s opgesteld op drukke punten, zo wordt er extra gemonitord in de omgeving. En ook politie Carma houdt een oogje in het zeil.

Ambassadeurs gezocht


Ook binnen de schoolmuren wil Genk een rustige, respectvolle sfeer voor iedereen verzekeren. Daarom starten de stad en scholen dit schooljaar een experimenteel ambassadeurstraject op. “We gaan samen met de scholen op zoek naar leerlingen die ambassadeur willen zijn voor een respectvolle samenleving op en rond de scholen. We coachen hen hierin en brengen hen in contact met leerkrachten en hun medeleerlingen. Doel van dit project is de betrokkenheid van leerlingen en het onderling respect te vergroten”, verduidelijkt schepen van Talentontwikkeling, Anniek Nagels.
Daarnaast wordt er de komende jaren nog meer dan ooit de nadruk gelegd op respect. In dit kader wordt er gezocht naar specifieke trainingen om lespakketten en lezingen te organiseren.

“Wij wensen iedereen een goede en veilige start van het schooljaar,” besluiten de burgemeester en schepen Nagels in koor.