Genk zet zich verder in op verkeersveiligheid: tijdelijke flitspaal in de stad

Gepubliceerd op vrijdag 17 november 2023 13.59 u.
Persbericht van 17 november 2023

Ondanks het invoeren van de trajectcontroles op de verbindingswegen krijgt Genk veel meldingen van buurtbewoners over te snel rijgedrag. “Vooral ’s nachts, wanneer er geen mobiele controles worden uitgevoerd, wordt er te hard gereden volgens de meldingen.” Aldus burgemeester Wim Dries. Te hoge snelheid werd aangemerkt als het belangrijkste buurtprobleem. De stad gaat daarom het rijgedrag op verschillende locaties evalueren en handhaven door een tijdelijke, mobiele flitspaal te installeren. De flitspaal zal gedurende een 10-tal weken, verspreid over 2023 en 2024, verplaatst worden doorheen Genk. Het traject start op 16 november in de Zonhoverweg in Genk.

“Genk is een stad om trots op te zijn. Maar als er één situatie is in onze stad die altijd beter kan, dan is het verkeersveiligheid. Dat blijkt ook uit de talrijke meldingen die bij de stad binnenkomen over te snel rijgedrag. Te hoge snelheid wordt nog steeds aangemerkt als het grootste probleem. Met deze tijdelijke handhavingsactie willen we nog meer aanzetten tot het naleven van de juiste snelheid, met als doel: veiliger verkeer daar waar de Genkenaar woont en de kinderen op straat komen”, vult hij verder aan.

Snelheid als buurtprobleem

De Genkenaar maakt zich zorgen over het te snel rijdende gemotoriseerde verkeer, zo bleek uit de resultaten van de Veiligheidsmonitor van 2021. Te hoge snelheid werd daarbij aangemerkt als het belangrijkste buurtprobleem, zowel in de enquĂȘte als via talrijke meldingen aan de stadsdiensten. "Het is duidelijk dat dit een zorg is voor Genkenaren. We ontvingen een petitie met meer dan 50 handtekeningen uit de buurt van de Zonhoverweg, waarin wordt opgeroepen tot actie tegen de snelrijders in de straat. Daarom is de eerste locatie van de mobiele flitspaal ook de Zonhoverweg", verklaart schepen van Mobiliteit Karel Kriekemans.

Werking van de mobiele flitspaal

De mobiele flitscamera is duidelijk herkenbaar door de grote omvang en flitst in beide rijrichtingen. Bij elke overtreding worden er vier foto's genomen: twee van de voorkant en twee van de achterkant van het voertuig. De eerste foto is bindend, terwijl de andere foto's als referentie dienen. De flitscamera is 24/7 actief, en wekelijks verplaatst hij naar een andere locatie. De camera is gericht op de rijbaan, waarbij de privacy van de omwonenden volledig wordt gerespecteerd.

"We willen vooral samenwerken aan een veilig Genk. Daarom communiceren we openlijk over de locaties en de resultaten van de mobiele flitscamera’s”, voegt burgemeester Wim Dries toe. De flitspaal zal voor het eerst actief zijn op 16/11 in de Zonhoverweg, vanaf 23/11 staat hij in de Gieterijstraat. Overige locaties én resultaten worden bekendgemaakt op veiligingenk.be.

Heb je haar gezien, of reed je te snel?

Naast handhaving wil Genk ook sensibiliseren met een nieuwe #VeiliginGenk-campagne. Met de boodschap “Heb je haar gezien, of reed je te snel” roept de stad op om stil te staan bij de mogelijke gevolgen van te snel rijden.

“De snelheidslimiet is de enige veiligheidslimiet. Als je te snel rijdt, zie je minder. Je aan de snelheidslimiet houden, doet wonderen. Je hersenen hebben genoeg tijd nodig om alle informatie te verwerken die op je afkomt in het verkeer. Hoe sneller je rijdt, hoe moeilijker je het dus maakt voor jezelf om je omgeving te zien en op tijd te kunnen reageren. Met mogelijk fatale gevolgen. Denk er dus aan: Pas je snelheid aan, want samen werken we aan een Veilig Genk”, sluit burgemeester Wim Dries af.