Genk zoekt Barbara, Babs en Babette - Barbara's, laat van je horen!

Gepubliceerd op woensdag 23 november 2022 10.57 u.
Persbericht van 23 november 2022

Genk nodigt alle Barbara’s uit om op 4 december hun naamdag te vieren. Dat kan met een lekker stuk Barbarataart in het Emile Van Dorenmuseum, of op een van de 14 Barbara-activiteiten elders in de stad. Wie Barbara heet, kan zich aanmelden via www.emilevandorenmuseum.be/barbara.

Sint-Barbara is als beschermheilige van de gevaarlijke beroepen al meer dan een eeuw een vaste waarde in Genk. “Dat heeft natuurlijk alles te maken met ons mijnverleden,” zegt schepen van cultuur Anniek Nagels. “Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de traditie om haar te eren en te vieren al meer dan dertig jaar voortleeft. Hoe mooi is het bijvoorbeeld dat honderden Genkenaren er samen in geslaagd zijn om het Barbara-kunstwerk van Sofie Muller via een crowdfunding op C-mine te houden?”

Barbara alom

Het enthousiasme is sindsdien niet geslonken. Liefst 14 organisatoren gingen in op de projectoproep van ECRU Cultuur om de Heilige Barbara dit jaar extra in de kijker te zetten. Zo kan je onder meer gaan ontbijten, deelnemen aan een veldloop of tentoonstellingen over het mijnverleden bezoeken. Het volledige programma vind je op www.genk.be/sint-barbara. “Het is fantastisch om te zien hoe de traditie blijft voortleven,” vertelt schepen Nagels. “Voor veel families is het ook hét moment om verhalen uit ons rijke mijnverleden op te diepen.”

Naamfeest in het museum

“Als stadsbestuur vinden we het belangrijk dat mooie tradities sterk verankerd blijven in onze gemeenschap. Daarom nodigen we op zondag 4 december alle Genkse Barbara’s, Babs’en en Babettes uit om hun naamdag te vieren in het Emile Van Dorenmuseum,” besluit Anniek Nagels. “Voor elke Barbara ligt een bijzonder geschenk klaar!”

Praktisch

• Barbara’s kunnen zich inschrijven op www.emilevandorenmuseum.be/barbara
• Meer info en activiteiten: www.genk.be/sint-barbara