Genker Plantencentrum wint toegankelijkheidsprijs

Gepubliceerd op woensdag 10 november 2021 11.28 u.
Persbericht van 10 november 2021

Jaarlijks reikt Stad Genk de toegankelijkheidsprijs uit. De prijs wordt ieder jaar binnen een andere sector toegekend aan de handelaar die de meeste inspanningen doet voor een betere toegankelijkheid voor personen met een handicap. Daarnaast bekroont adviesraad voor personen met een handicap ook een stedelijke dienst voor zijn toegankelijke en laagdrempelige service en faciliteiten met de toeGENKelijk award. Dit jaar gingen de prijzen naar het Genker Plantencentrum en de Adviesraad 55+.

Via de toegankelijkheidsprijs wil het stadsbestuur van Genk zijn waardering uitspreken voor de geleverde inspanningen en initiatieven die handelaars doen om de toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor personen met een handicap te verhogen. Jaarlijks kiest de Stad een sector waarbinnen de prijs wordt uitgereikt. In 2021 werd er gekozen voor ‘zelfstandige handelaars in bloemen en planten’. Elk voorjaar worden Genkse handelaars binnen de gekozen sector aangeschreven om deel te nemen. Daarnaast kunnen klanten en bezoekers ook handelaars aanmelden.

Hulpvaardigheid en expertise

Dit jaar ging de toegankelijkheidsprijs naar het Genker Plantencentrum. De winnaar ontvangt een geldsom van 1250 euro en krijgt een plakkaat met de vermelding ‘Winnaar toegankelijkheidsprijs stad Genk 2021’.

“Bij het Genker Plantencentrum worden er erg veel inspanningen geleverd voor zowel fysieke als emotionele toegankelijkheid”, zegt schepen van Sociaal Welzijn Ria Grondelaers. “Dat gaat van parkeergelegenheid, toegangsdeuren zonder drempels tot een beleefweide voor kinderen. Daarnaast stellen ze ook mensen met een lichte arbeidsbeperking te werk en steunen ze verschillende Genkse initiatieven rond handicap. Een terechte winnaar.”

ToeGenkelijk award

Naast de toegankelijkheidsprijs voor handelaars reikt de Adviesraad voor personen met een handicap ook jaarlijks de ToeGENKelijk award uit. De raad voor personen met een handicap besloot deze award dit jaar toe te kennen aan de Adviesraad 55+. De Adviesraad 55+ bracht samen vrijwilligers van de Adviesraad personen met een handicap de voorbije periode (van september 2020 tot juni 2021) de voorbehouden parkeerplaatsen in de toeristische zones van Genk in kaart.