Genkie Abel Bazouz (19) Freestyle voetballer en motivator

Gepubliceerd op woensdag 28 augustus 2019 16.26 u.
3600 ontmoet Abel op weg naar Leuven met een voetbal in zijn rugzak. “Ik ga een workshop geven”, zegt deze 19-jarige Genkie. “Freestyle voetbal is mijn passie en ik wil jongeren laten zien dat ze alles kunnen bereiken, als ze maar willen. Zijn tip in september? De Open Sportdag op 14 september.
Wat mogen we over jou weten, Abel?

Abel: “Ik woon in Driehoeven met mijn mama en heb twee oudere broers. In juni ben ik afgestudeerd aan het Atlascollege in de richting communicatie. In september ga ik verder studeren aan de PXL. Communicatie en events liggen me wel.”

Hoe ben je begonnen met freestyle voetbal?

Abel: “Zoals elke jongen speelde ik graag voetbal en sloot aan bij een club. Maar gek genoeg vond ik alleen spelen fijner. Ik gaf de bal niet graag af en wou zelf show maken (lacht). Dus ik ben thuis intensief beginnen oefenen met freestyle voetbal via filmpjes op internet. Ik zat ook in de klas met Younes, een succesvolle freestyler en Panna-speler. Hij was de eerste in Genk en heeft mij geïnspireerd.”

Is dit dan een echte sport?

Abel: ”Het komt uit de voetbalsport. Iedereen kent wel de supersterren zoals Ronaldinho die met hun tricks reclame maken voor grote sportmerken. Er zijn geen regels, iedereen kan met z’n eigen unieke combinatie een eigen stempel drukken. Maar freestyle is meer dan sport. Het is een kunstvorm, sport en lifestyle ineen.”

Wat heb je er voor nodig?

Abel: “Niet veel, maar je gebruikt best een speciale voetbal, eentje die wat meer ‘plakt’. En voor de rest gewone sportschoenen, geen studs. Je kan het ook overal doen: thuis op de oprit, op straat, op een pleintje …”

En talent?

Abel: “Dat ook, maar minstens zoveel inzet! En dat wil ik jongeren vertellen. Mij hebben ze altijd gezegd dat ik het niet zou kunnen omdat ik te lang ben. Mooi niet dus!

Ben je er alle dagen mee bezig?

Abel: “Vroeger wel, urenlang! Maar nu ben ik veel bezig met mijn filmpjes op Instragram en Tik Tok en geef ik workshops en demonstraties in België en Nederland.”

Kan je hiervan leven?

Abel: “Nog niet. Mijn broer heeft het streetart bedrijf Treepack.net en hij helpt mij met mijn boekingen. Maar misschien als ik ooit een eigen schooltje of bedrijf kan beginnen, dan wel. Dat is mijn grote droom.”

Waar ben je het meeste trots op?

Abel: “Dat mijn freestyle filmpje is geselecteerd bij de 32 besten in een Adidaswedstrijd met 10 000 inzendingen. Ik heb ook eens mogen optreden op een business-event op KRC. Best spannend! En ik heb de grote Thibault Courtois mogen ontmoeten net voor het WK en we hebben samen met Younes tricks gedaan.”

We staan hier in SportinGenk Park. Wat denk je ervan?

Abel: “Ik sta echt met open mond te kijken. Geweldig wat hier allemaal is voor de outdoor freestyle sport! De skatepistes, het freestyle parcours, fitness, de strip … En wat een knappe sporthal. Ik durf bijna niet zeggen dat het de eerste keer is dat ik hier binnenstap!”

Abel aan het werk zien? Volg hem op Instagram en Tik Tok

TIP VAN ABEL

Wil je bewegen? Kom inspiratie opdoen in SportinGenk Park. Hier is zoveel te beleven!
SportinGenk Park Zomert nog op 30 en 31 augustus, 6 en 7 september: terras en (sport)animatie.
Open Sportdag op 14 september: sportclubs stellen zich voor, je kan gratis deelnemen

Ga naar de website van SportinGenk Park voor meer info