Genkie Cédric Broux is gepassionneerd door parkour

Gepubliceerd op vrijdag 29 januari 2021 12.57 u.
Al ooit van parkour gehoord? Cédric Broux is een fervent beoefenaar van deze relatief nieuwe sport. Als ‘freerunner’ springt hij al eens van een muurtje of paal. “Maar wij zijn geen roekeloze gasten die het gevaar niet kunnen inschatten", aldus deze Genkie
Cédric, wat mogen we over jou weten?

Cédric: “Ik volg de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding aan de Hogeschool PXL en ben volledig gepassioneerd door sport. Eén discipline steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit en dat is parkour.”

Parkour is een relatief nieuwe sport. Vertel er eens wat meer over.

Cédric: “Parkour is een vrije bewegingsvorm waarbij vaardigheden als lopen, springen, klimmen en salto’s aan bod komen. Je beoefent het in een stedelijke omgeving, outdoor en kiest zelf je trainingsplek. Je kan ook bewegingen ‘lenen’ bijvoorbeeld uit het breakdancen of uit gevechtssporten.”

Hoe heb je de sport leren kennen?

Cédric: “Via een vriend. Ik ben er 7 jaar geleden mee begonnen. Wat begon als een hobby groeide uit tot een echte passie. Beoefenaars van parkour – ook wel freerunners genoemd - delen dezelfde levenswijze. Wij trainen om zowel fysiek als mentaal sterker in het leven te staan.”

Lees verder onder het filmpje.

Is parkour dan niet gevaarlijk?

Cédric: “Dankzij de fysieke trainingen zijn freerunners erg lening en sterk. Door onze mentale training kunnen we de sprongen goed inschatten. Dat maakt dat alles vrij veilig verloopt. Elke trainingsplek, ook wel ‘spot’ genoemd, wordt bovendien grondig gecontroleerd. Wij weten bijvoorbeeld perfect in welke staat alle muren verkeren en of er veel mensen in de buurt zijn. Bijzonder aan deze sport is dat je de fysieke en mentale training meeneemt in je dagelijkse leven. Hierdoor leer je sneller problemen oplossen en juiste beslissingen nemen.”

Dus jullie zijn helemaal niet roekeloos?

Cédric: “Nee, totaal niet. Iedereen heeft al eens een filmpje gezien van jongeren die spectaculair van een gebouw vallen, maar die zijn echt niet representatief. Je hebt zelfs geen hoogte nodig voor parkour; je kan het perfect op de begane grond uitoefenen. Echte freerunners hebben respect voor de omgeving.”

Wat zijn de eigenschappen van een goede freerunner?

Cédric: “In feite kan iedereen de sport beoefenen. Door aan parkour te doen, ontwikkel je vanzelf het evenwicht, de snelheid en de kracht die nodig zijn om de bewegingen uit te voeren. Wat je wel van nature moet hebben, is lef. Lef om uit je comfortzone te komen en nieuwe bewegingen aan te leren. Die moet je stilletjes aan opbouwen, stap voor stap. Dus niet meteen een sprong van 3 meter doen (lacht).”

Hoe populair is parkour bij de Genkse jeugd?

Cédric: “Momenteel zijn er een 10-tal Genkse jongeren mee bezig, maar het wordt steeds bekender. Het is geen evidente sport gezien je continu je grenzen moet verleggen. Er staat ook nergens beschreven hoe je een beweging best uitvoert; dat vraag je aan een medemaat, aan een coach of zoek je zelf uit.”

Jij bent ook zelf coach. Wat doe je precies?

Cédric: “Als voormalig coach bij JeM Genk en Sta Paraat Hasselt kan
ik heel wat ervaring inbrengen. Ik laat freerunners vooral zien hoe ze
een beweging best uitvoeren en geef hen tips over wat nog beter kan,
zodat ze hun lichaam niet beschadigen.”

Zijn er veel geschikte plekken in Limburg?

Cédric: “Met mijn vrienden-freerunners ben ik vooral in Genk en Hasselt actief. Veiligheid is natuurlijk essentieel, anders komt een spot niet in aanmerking. Zo moeten de muren stevig zijn, palen moeten goed verankerd zitten … Een variatie aan obstakels is een pluspunt. Het is leuker om verschillende challenges te hebben. De leukste plekken delen we op Facebook zodat iedereen die mee wil komen doen, weet waar we trainen.”

Wat wil je nog graag bereiken in deze sport?

Cédric: “Ik wil parkour zoveel mogelijk in de kijker zetten en alle misverstanden over de sport uit de weg helpen. Daarvoor zoek ik contact met freerunners over de hele wereld. Het zou ook mooi zijn moest er een competitie ontstaan die ook bekend is buiten het wereldje van de freerunners zelf. Zo kan iedereen meegenieten van onze skills!”

TIP Wil je meer te weten komen over parkour?

Volg Cédric dan zeker op Instagram. Zelf een proberen? Cédric leert je graag enkele basisbewegingen aan tijdens een outdoor training. thesoundofmi@gmail.com