Genkie: Chris Gale zwom van Engeland naar Frankrijk

Gepubliceerd op woensdag 25 augustus 2021 14.24 u.
Kersvers Genkenaar Chris Gale trotseerde op 2 augustus het koude water van de Noordzee in niets meer dan een zwembroek en een badmuts. 14 uur en 51 minuten nadat hij in Engeland in het water was gesprongen, bereikte hij de Franse kust.

Wat mogen we over jou weten?

Chris: “Ik ben in Monaco geboren als kind van Britse ouders. Van jongs af aan was ik al gefascineerd door sport. Zo begon ik op mijn vier jaar al met zwemmen. Verder heb ik ook al verschillende marathons gelopen en heb ik ook al enkele Ironman triatlons afgewerkt.”

Hoe komt een Brit geboren in Monaco in Genk terecht?

Chris: “Daarvoor moeten we terug naar 2015. Ik werkte als vertaler en tolk mee aan de Africa Eco Race, een rally van Monaco naar Dakar. Tijdens het evenement raakte ik aan de praat met Noël Essers en die bood mij spontaan een job aan bij H.Essers. Ik twijfelde niet en verhuisde meteen naar België. Eerst woonde ik in Hasselt, maar sinds dit jaar ben ik verhuisd naar Genk.”

Waarom ben je het kanaal overgezwommen?

Chris: “In 2019 raakte ik betrokken bij een motorongeval met enkele zware letsels als gevolg. Een open dijbeenbreuk en een gebroken elleboog om er een paar te noemen. Tijdens mijn revalidatie had ik iets nodig om mij te prikkelen en te motiveren om opnieuw spiermassa te kweken. De dag na mijn laatste operatie heb ik me meteen ingeschreven om het kanaal over te zwemmen.”

Maar je zwom dit ook voor het goede doel.

Chris: “Dat klopt. Met het kanaal over te zwemmen, wilde ik ook geld verzamelen voor het goede doel. Het dochtertje van een goede vriend heeft het syndroom van Angelman, een ontwikkelingsstoornis. Na mijn ongeval zag ik in dat ik geluk heb gehad dat ik geen zware beperking aan de klap heb overgehouden. Andere mensen hebben minder geluk en moeten vanaf hun geboorte met een beperking leven. Met de actie heb ik ondertussen ongeveer een 20 000 euro verzameld die gebruikt kan worden voor onderzoek naar het Angelmansyndroom.”

Wat was de grootste uitdaging tijdens de oversteek?

Chris: “De laatste vijf uur waren echt zwaar. De stroming richting Frankrijk stond niet gunstig en duwde me uit koers richting het oosten. Ik raakte amper vooruit en tijdens de eetpauzes duwde de stroming me zelfs terug richting Engeland. Dat was echt een mentale opdoffer, maar met het nodige doorzettingsvermogen ben ik toch in Frankrijk geraakt. Meer mensen hebben de Mount-Everest beklommen dan dat er het Noordzeekanaal overzwommen. Dat geeft een heel speciaal gevoel.”

Heb je hiervoor kunnen oefenen in Genk?

Chris: “In open water niet. Dat deed ik in de grote plassen van Houthalen. Ook in het zwembad van SportinGenk heb ik enorm veel trainingsuren doorgebracht. Dankzij deze plek was mijn kanaalovertocht een succes.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Chris: “Ik heb mijn zinnen gezet op de Marathon des Sables. Dat is een 7-daagse looprace van 250 kilometer door de Saharawoestijn in Marokko. Vrienden hebben mij al voor gek verklaard, maar ik zie het als een echte uitdaging. Ook dan zal ik geld inzamelen voor het Angelmansyndroom. Een ding is alvast zeker: van de koude zal ik daar geen last hebben (lacht).”


TIP VAN CHRIS

Ik woon nog niet lang in Genk en door het coronavirus heb ik nog niet uitgebreid de kans gehad om alles in Genk te verkennen. Wat ik iedereen wel al kan aanraden is de prachtige natuur in Genk. Ik woon zelf in Terboekt en de bossen van Park Hoge Kempen zijn een perfecte plaats om tot rust te komen.