Genkie: David Drion heeft een passie voor lopen

Gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2020 16.55 u.
Vorig jaar stond hij nog op het podium van Genk Loopt. Dit jaar had hij op 10 mei 2020 dezelfde ambitie. Genk Loopt is om de gekende reden afgelast, tot spijt van vele Genkenaren. “Maar lopen kan je altijd”, zegt David. Hij doet dat het liefst in de Genkse natuur.

Wat mogen we over jou weten, David?

David: “Ik ben geen geboren Genkenaar. De liefde bracht mij 10 jaar geleden naar hier. Ondertussen zijn we niet meer samen, maar ik woon erg graag in Genk. Mijn kinderen gaan hier naar school en hebben hier hun sportieve bezigheden. Genk is goed voor gezinnen. In mijn professioneel leven ben ik zelfstandig glazenwasser. Ik heb al een jaar een eenmanszaak, dankzij de goede hulp van het starterslabo in Genk. ”

Je bent gestart met lopen door een samenloop van omstandigheden, vertel.

David: “Klopt. Ik ben tien jaar geleden gestopt met roken en zocht een uitlaatklep om van de tabak af te blijven. Mijn broer was toen volop aan het lopen en uiteraard wou ik mij met hem meten. Ik maakte toen ook privé een moeilijke periode door, dus kon ik zo mijn hoofd leegmaken. Toen mijn broer mij m’n eerste paar loopschoenen cadeau gaf voor mijn verjaardag is het snel gegaan.”

Ben jij het bewijs dat je nooit te oud bent voor sport?

David: “Zo mag je het wel zien. Ik denk dat velen dit herkennen: eerst loop je 8 km, dan 10 km en dan begin je steeds meer je grenzen te verleggen en wil je ook een goede tijd lopen. Dus ben ik op 34 jaar naar een atletiekclub gegaan. Dat heeft mij goed geholpen om sneller te lopen. Genk geeft je ook volop de kans om te lopen in de natuur. Mijn favoriete plekjes zijn Kattevennen en Thor Park.”

Loop jij ook met muziek?

David: “Nee, eigenlijk nooit. Ik hoor liever de geluiden van de natuur om me heen. Liefst loop ik ook alleen. Zo kan je beter nadenken, dingen ordenen of de dag overschouwen. Maar ik luister wel graag naar muziek buiten het lopen.”

In 2019 was je nummer één op de 10 km van Genk Loopt. Hoe belangrijk was die overwinning?

David: “Een droom die uitkwam. Ik was erg tevreden over mijn tijd van 34 minuten op 10 km. Een echte opsteker. Het jaar daarvoor was ik tweede op de 10 mijl. Dit jaar wou ik voor de 5 km gaan. Maar dat zal helaas voor het volgende jaar zijn. Ik weet niet of ik kans maak, maar als ik dat win, heb ik voor al de drie loopafstanden op het podium gestaan.”

Ben je blijven lopen de afgelopen weken?

David: “Ik ben blijven trainen en lopen, waarom niet? Sowieso loop ik alleen en de natuur is groot.”

Waar droom je nog van na deze coronatijden?

David: “Ik zou graag zelf trainer worden. Maar niet zomaar een trainer, liefst voor kinderen die het moeilijk hebben. Mij heeft lopen enorm geholpen om mijn leven weer op de rails te krijgen. Dat zou ik ook voor hen willen.”

TIP VAN DAVID: 

31 mei is werelddag zonder tabak!

Mijn motivatie om te lopen? Dat was stoppen met roken. Ik denk dat mensen nog te weinig beseffen dat roken je gezondheid ernstig in gevaar brengt. Het is niet bewezen dat rokers sneller besmet geraken met het coronavirus. Maar als ze besmet worden, is de kans op een ernstige vorm groter. Stoppen is dus meer dan ooit aangewezen. Het positieve effect is al merkbaar na een paar dagen. Tabakstop kan je helpen om een methode te vinden die het best bij je past.

Bel het gratis nummer 0800 111 00 of surf naar www.tabakstop.be.