Gen(k)ie Guy Rutten over de schoonheid van boekbinden

Gepubliceerd op vrijdag 1 februari 2019 15.31 u.
Je hoeft geen geboren Genkenaar te zijn om hier je passie te vinden. Guy Rutten kwam lesgeven in Hoevenzavel, lag aan de basis van de opleiding boekbinden in de academie, en richtte daarna mee de Genkse Vereniging van Boekbinders op.

Je bent niet van Genk, maar je band met de stad is groot. Vertel! 

Guy: “Ik ben in 1936 geboren in Lanklaar. Mijn pa was onderwijzer, en ik volgde zijn spoor als leraar geschiedenis. Tien jaar lang gaf ik geschiedenis in de toenmalige middelbare rijksschool in Hoevenzavel. Ik gaf graag les aan klassen met heel diverse leerlingen.”

Hoe werd je tot boekbinden geïnspireerd?

Guy: " Ik verzamelde veel tijdschriften over geschiedenis. Om die netjes te bewaren, liet ik ze inbinden bij Bewel in Diepenbeek. Ik vroeg de werkleider of hij het mij kon leren, dus gaf hij mij les. Ik moest alleen zorgen voor basismateriaal. Niet lang daarna stierf hij plots, maar ik was helemaal in de ban van het boekbinden.”

Kon je toen al in Genk terecht voor een opleiding?

Guy: “Nee, die hebben we zelf opgericht (lacht). Ik leerde lesgeefster Frieke Hermans kennen en we overtuigden haar in 1991 om naar Genk te komen lesgeven. We kregen ruimte in de academie van Genk en het materiaal kregen we gratis van Frieke. De toestellen worden vandaag nog gebruikt.”

Wat trekt je zo aan in het boekbinden?

Guy: “De schoonheid, de mooie kaft van een ambachtelijk ingebonden boek. Wij krijgen boeken in losse katernen, en naaien die aan elkaar. We verstevigen de rug, en werken het boek af met een papieren of lederen kaft. Het is echt monnikenwerk hoor.”

Jullie delen die liefde in een vereniging. Hoe lang al?

Guy: “In 2002 was onze eerste lichting helemaal afgestudeerd. We wilden elkaar blijven zien, en elkaars werk samenbrengen. De Genkse Vereniging van Boekbinders bestaat nu 15 jaar, met gemiddeld 20 leden. We hebben al twee expo’s achter de rug en op 23 februari openen we een nieuwe tentoonstelling in de bibliotheek. Hopelijk maken we zo weer wat nieuwe mensen warm voor ons ambacht.”

Expo van 23 februari tot 30 maart bij de Heemkring (Bibliotheek, Stadsplein 3) - Gratis toegang

Lees meer over de Genkse Vereniging van Boekbinders en voorbeelden van hun boekbindkunst. 

Lees meer over de opleiding Boekbinden