INTERVIEW: Livia Tasco leest luisterboeken in

Gepubliceerd op maandag 29 oktober 2018 17.37 u.
Als kind droomde ze er al van te schrijven. Voorlopig is dat niet gelukt, maar wie haar Googelt, ziet haar naam opduiken bij allerlei boeken. Livia Tasco (36) leest Daisy-schijfjes in, dat zijn cd’s met ‘gesproken’ boeken. “Voor mij is die rol perfect. Ik sta niet graag in de schijnwerpers!"

Wat moeten we weten over Livia Tasco?

LIVIA: “Ik ben een Genkse, uit Waterschei. Ik liep daar ook school in Stella Maris. Later studeerde ik communicatiebeheer aan de hogeschool. Mijn droom om met woorden en tekst bezig te zijn, is nog niet opgeborgen. Dus volg ik nu nog een vervolgcursus literaire creatie bij Kaat Vrancken.”

Trekt de roem van het schrijven je aan?

LIVIA: “Helemaal niet. Liefst blijf ik achter de schermen. Niet dat ik bang ben om iets te zeggen, integendeel. Op school keken ze voor elke presentatie naar mij, en op mijn 16de stond ik op het podium met Plankenkoorts, een project van Cmine Cultuurcentrum.”

Je hebt een goede stem, hoe kom je daaraan?

LIVIA: “Ik gebruik mijn stem heel graag. Mijn ervaring komt van lokale radio’s, eerst GRK en later Hit FM. Daar ontwikkelde ik mijn voorlees- of radiostem, die blijkbaar anders klinkt dan mijn ‘gewone’ spreekstem.”

Hoe kwam je bij de Daisy-inlezers terecht?

LIVIA: “Via Griet Van Thienen. Zij deed dat al, en vroeg of het niks voor mij zou zijn. Ik deed een stemproef en kon beginnen. Nu lees ik één uur per week een boek in, in de studio van Transcript vzw. Zij maken een voorselectie op basis van de wensen van hun abonnees. Uit die lijst met uiteenlopende genres kiezen we dan. Ik lees vooral veel boeken voor volwassenen."

Duurt het lang om een boek in te lezen?

LIVIA: “Toch zes tot negen maanden. Ik lees maar één uur per week en daarvan zijn 30 tot 40 minuten bruikbaar. Om helemaal in het verhaal te zitten, lees ik de boeken vooraf meestal niet. Ik maak dus wel eens een foutje, en dan moet ik weer opnieuw beginnen. Ik denk dat ik nu ongeveer aan 15 ingelezen boeken zit. Dat geeft voldoening, ook al is het anoniem. (lacht) Ik word niet aan mijn stem herkend, nee.”

Dat vraagt toch heel wat inzet! Doe je dit ook uit idealisme?

LIVIA: “Ja en nee. Ik doe wel vrijwilligerswerk, maar moet eerlijk toegeven dat ik dit ook wel voor mezelf doe. Dat ene uurtje per week is helemaal voor mij:mijn gsm gaat uit, het is alleen het boek, ik en de geluidstechnicus. En zo lees ik ook eens werk dat ik anders niet zelf zou kiezen. Dat ik er mensen een plezier mee doe, is mooi meegenomen.”

WAT IS EEN DAISY-BOEK?

Een Daisy-luisterboek wordt in een studio voorgelezen en op cd gezet. De voorlezers zijn vrijwilligers en soms ook de auteurs zelf. Daisy staat voor Digital Accessible Information System, de wereldwijde standaard voor luisterboeken. Het grote voordeel is dat je dit zoals een boek in één ruk kan ‘uitluisteren’, maar ook kan ‘doorbladeren’. Een Daisy-boek beluister je met een Daisy-speler. Je kan ze ook afspelen op je computer of mobiel toestel met aangepaste software.

Ook leesvrijwilliger worden zoals Livia?

Omdat er steeds meer vraag is naar Daisyboeken, onder meer ook door lezers met dyslexie (woordblindheid), zijn Luisterpunt (de bibliotheek voor mensen met een leesbeperking) en Transkript vzw altijd op zoek naar vrijwilligers.

Interesse? Surf naar de website van Transkript