Genkie Louise Osieka is directeur intendant van C-mine

Gepubliceerd op woensdag 24 februari 2021 14.41 u.
Louise Osieka is op-en-top Genks. Hedendaagse kunst is haar passie. Als tiener had ze nooit gedacht ooit directeur intendant van C-mine te worden. “Het is een bijzondere plek en een ode aan mijn grootouders die hier gewerkt hebben”, vertelt ze aan 3600.
Wat mogen we over jou weten, Louise?

Louise: “Ik ben in Genk geboren, met roots uit Polen en Slovenië. Mijn schooljaren in Genk bracht ik door in de Sint-Michielsschool en het Lyceum. Nadien ben ik naar Leuven gegaan voor mijn master Kunstwetenschappen. Na mijn studies trok ik naar Molenbeek, ik woonde er net geen 10 jaar. Sinds maart 2020 ben ik terug burger van Winterslag. Back to the roots! Geen betere plek trouwens om een pandemie te 'overleven'.”

Je bent nu kersvers directeur-intendant van C-mine. Toen de site in de beginjaren 2000 in de steigers stond, was je nog zeer jong. Hoe zag jij de site toen?

Louise: “Als tiener voelde ik al dat dit een heel speciale plek was, en dat voel ik absoluut nog steeds als ik hier rondloop. Ik heb C-mine van dichtbij weten over te gaan van een mijnsite naar een culturele site met internationale allure. Deze job van directeur-intendant is een volledig nieuwe job waarin ik me erg ga focussen op die internationale uitstraling.”

Dacht je toen hier ooit te starten?

Louise: “Eerlijk gezegd, heb ik er nooit bij stilgestaan, maar nu ik in deze positie ben, vind ik het extra bijzonder. Het is een ode aan mijn grootouders die in de mijn hebben gewerkt."

Waar heb je passie voor kunst en cultuur gevonden?

Louise: “Mijn liefde voor hedendaagse kunst is gegroeid in mijn studies en vele jobs die ik tot nu toe had. Tot voor kort was ik directeur van CIAP, een platform voor hedendaagse kunst, dat nu ook naar C-mine komt. Maar ik heb bijvoorbeeld ook gewerkt voor kunstcentra's zoals het STUK in Leuven, WIELS in Brussel en ook voor de expo Manifesta 9 in Genk."

Je start midden in corona in een van de meest getroffen sectoren. Hoe moeilijk is dat?

Louise: “Het is een moeilijke periode. Het overgrote deel van ons programma kan nog steeds niet plaatsvinden en dat vindt het hele C-mine team zo jammer. Niets is zo ontmoedigend en als lege cultuurhuizen. Toch weten we dat we enkel door als gemeenschap aan eenzelfde touw te trekken, we het snelst uit de crisis geraken. Als alles meezit, kunnen we de Genkenaren deze zomer veilig op C-mine verwelkomen. We mikken dan op een festival in openlucht met muziek, theater, dans, gezellige terrasjes én een petanque baan!”

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Zijn vrouwen goed vertegenwoordigd in je sector?

Louise: “Ik merk dat de cultuurwereld doorspekt is van boeiende, getalenteerde vrouwen. Maar wanneer we naar leidinggevende posities kijken, zijn ze zwaar ondervertegenwoordigd. Om het tij te keren, moeten vrouwen nog meer aan de tafels zitten waar de agenda wordt opgesteld. Het mag eindelijk normaal zijn om ze te zien aan de top van beleidsorganen, in raden van besturen, strategische denktanks, in media of in wekelijkse columns."

Welke tips kan je meegeven aan Genkse vrouwen?

Louise: “Ik wil iedereen aanraden met te stoppen onzeker te zijn. Spring en experimenteer! Zoek naar eigenschappen waarop je trots kunt zijn en speel die uit. Je mag niet blijven hangen in ‘ik denk dat mensen het niet goed gaan vinden’. Af en toe moet je stoppen met denken en gewoon doen.”

TIP VAN LOUISE

C-mine streamt live-optredens via de website. Artiesten nemen plaats op het podium en bezorgen je een fantastisch thuisconcert. Van Jazz tot rap!
www.c-mine.be