Gen(k)ie: Pizzaiolo en freestyler Rocco

Gepubliceerd op donderdag 4 april 2019 15.48 u.
Als je Rocco vraagt wat het belangrijkste is: het deeg of wat erop ligt, dan kiest hij voor het deeg. “La pizza napoletana is een kunst”, zegt deze 32-jarige Genkse Pizzaiolo. Hij wil dit vak beheersen tot in de perfectie, tot hij misschien ooit wereldkampioen wordt.

Wat mogen we over jou weten?

Rocco: “Ik kom uit Zwartberg, uit een gezin met drie kinderen. Als kind was ik al een beetje eigenzinnig, ook op school. Ik volgde schrijnwerkerij op Sint- Lodewijk omdat ik iets moest kiezen, maar het was niet mijn ding. Mijn eindwerk maakte ik over pizza’s. Dat had helemaal niets met schrijnwerkerij te maken, tenzij dan misschien het hout voor de pizzaoven (lacht).”

Wist je toen dat je pizzaiolo wou worden?

Rocco: “Eigenlijk wist ik dat al vrij vroeg. Als jong gastje van 13 jaar was ik vaak in de zaak van mijn opa in Lanaken. Daar mocht ik helpen met deeg maken. Later, na mijn school heb ik ook veel geleerd van mijn twee neven in Maasmechelen. Dat waren lange dagen van soms 12 uur, de school van de harde hand!”

Kan je ons het geheim van een goede pizza verklappen?

Rocco: “In de eerste plaats veel passie en goede ingrediënten. Mijn stijl is de Napoletaanse stijl en daar is de kunst van een goed deeg maken heel erg belangrijk. Ik verkies dus ook dikke randen en dun in het midden. Maar je moet sowieso gaan voor topkwaliteit in alles wat je erin steekt of oplegt.”

Je hebt ondertussen heel wat wedstrijden gewonnen. Tevreden?

Rocco: “Best wel. Ik heb ondertussen 17 titels behaald in wedstrijden in de BeNe-Lux en Italië. Daarbij vergeet ik mijn Belgische en Limburgse roots zeker niet. Ik serveer bijvoorbeeld het ‘Kompelbier’ bij mijn pizza. Iets wat de jury echt charmeert.”

In april doe je mee aan het WK in Parma, Italië. Maak je kans?

Rocco: “Het feit dat ik er mag staan is al een overwinning. Je moet weten dat daar de allerbeste pizzaiolo’s van de hele wereld samenkomen. Dus moet je echt op de top van je kunnen zijn. Ik ben trouwens ook pizza-freestyler. Dat oefen ik met een siliconendeeg.”

Ik zou graag iets willen betekenen voor Genk op culinair vlak

Wat is je grote droom in de pizzawereld?

Rocco: ”Ik heb in verschillende zaken gewerkt in én buiten Genk. Mijn droom is om een eigen zaak te beginnen, liefst in Genk, want dit is mijn stad. Ik hoop het dit jaar nog te doen. Maar waar ik nóg echt van droom is om jongeren de kunst van het pizza maken bij te brengen. Wat ik zelf nooit heb kunnen leren op school wil ik aan jongeren leren. Ik zou echt graag iets willen betekenen voor Genk op culinair vlak.”

Slotvraagje: eet je zelf elke dag pizza?

Rocco: “Ik proef er dagelijks van, want dat is wat een pizzabakker namelijk hoort te doen. Zelf eet ik weinig pizza, omdat ik liever een bord pasta eet.”

Het WK voor Pizzaiolo’s vindt plaats in Parma op 10 en 11 april 2019. Volg Pizzaiolo Rocco Cagliostro op instagram of FB