Robbe, Wat mogen we over jou weten?
Robbe: Ik ben leraar wetenschappen aan het Atlas College én gepassioneerd imker. Van kleins af aan was ik geboeid door de natuur en het leven. Thuis in Boxbergheide heb ik mn eigen bijenkasten.
Hoe kwam je op het idee om imker te worden?
Robbe: Via mijn broer kwam ik in contact met dokter Evangelos Zervas uit Genk, die ook imker is. Hij werd mijn bijen-peter en er opende zich voor mij een nieuwe wereld. Evangelos is een echte Griekse filosoof: hij kan uren praten over de democratie die er heerst in de bijenkorf (lacht). Wist je dat bijenkoningin bepaalt wat er gebeurt, maar dat het bijenvolk beslist om haar te aanvaarden of niet?
Wat leren de bijen jou?
Robbe: Heel veel. Bijen geven je inzicht in de natuur. Als je er veel hebt in je omgeving, zit het goed met de biodiversiteit. En aan de kleur van het stuifmeel aan hun lijfjes kan ik zien wanneer bijvoorbeeld de heide in bloei staat. Dan weet ik dat het hoog tijd is voor een mooie wandeling!
Wat doe je met de honing?
Robbe: Ik deel die met vrienden en buren. Meestal vraag ik er geen geld voor maar krijg ik iets in ruil. Dat zijn dan zelfgemaakte taarten, cake, confituren, of eens een pompoen.
Zijn bijen gevoelige beestjes?
Robbe: Toch wel. Bijen voelen wanneer je stress hebt. Ze kunnen ook niet tegen bruuske bewegingen. Daarom zorg ik altijd dat ik rustig ben als ik naar hen toega. En als ik weer mijn pak uitrek, ben ik ontspannen. Het is een therapie. Het valt op dat ook andere imkers vaak rustige, kalme en zachtaardige personen zijn.
Kom je veel in contact met je collega-imkers?
Robbe: We kennen ons in Genk. Ik ben bijvoorbeeld ook vrijwilliger samen met twee collega-imkers Claudio en Evangelos in LABIOMISTA. Hier voelen we ons thuis en het is ook een fijne samenwerking tussen ons, met elk onze culturele achtergrond.
Je gaat nu ook bijen in je lessen gebruiken. Vertel!
Robbe: Ik wil mijn leerlingen begrippen zoals ecosystemen en biodiversiteit beter uitleggen. En dat kan met bijen. Vanaf volgend jaar vliegen er dus bijen rond op school. De leerlingen houtbewerking zijn al bezig met de bijenhal, die Koen Vanmechelen voor ons heeft ontworpen. Voor de plaatsing van de bijenhal krijgen we ook steun van de provincie Limburg.
Zijn je leerlingen niet bang voor een steek?
Robbe: Ze gaan leren dat ze niet bang hoeven te zijn. Bijen zijn niet agressief. Ze weten dat ze zich kunnen verdedigen, maar sterven ook wanneer ze iemand steken. Ik wil hen vooral laten inzien dat het o zo noodzakelijke en nuttige beestjes zijn!
TIP VAN ROBBE
Tussen 20 mei en 6 juni 2021 (Week van de bij) kan je in het Heempark en in LABIOMISTA/Nomandland op verschillende manieren kennis maken met de bijen.
Meer info op deze websites: