Genkie: Ultraloper Pascal Poulain

Gepubliceerd op donderdag 26 april 2018 16.23 u.
3600 interviewt elke maand een Genkenaar met een passie. Onze Genkie van mei is Pascal Poulain, die als eerste Belg ooit begin dit jaar een van de zwaarste loopwedstrijden ter wereld uitliep. Grenzen verleggen is zijn motto!
In januari 2018 liep je een van de strafste loopwedstrijden ter wereld. Wat voor wedstrijd was dat?

Pascal: “De ‘Montane Spine Race’, die vertrekt in het midden van Engeland en eindigt net over de grens in Schotland. 430 km over bergen, door moeras, door diepe sneeuw… 6,5 dagen lang. Het is geen gemarkeerde route, je loopt met gps. Het is een van de zwaarste parcours die ik ken. Slapen doe je nauwelijks, ik denk dat we aan maximum 2 uur per nacht zaten. Je draagt ook al je materiaal voor de hele week mee op je rug.”

Wat voelde je toen je aankwam in Schotland?

Pascal: “Je bent onbeschrijfelijk euforisch. Het is de race waar je naartoe hebt geleefd. Je moet er ook aardig voor solliciteren en kunnen bewijzen dat je meerdere wedstrijden van boven de 100 km hebt gelopen. Maar aan de finish voelt iedereen hetzelfde: je bent blij dat je het gehaald hebt en alles wat je hebt meegemaakt, valt van je af, zelfs het moment wanneer ik tot aan m’n heupen in het moeras wegzonk. En je bent ongelooflijk moe: een pintje vasthouden kan nog net, maar uitdrinken zonder in slaap te vallen nauwelijks! (lacht)”

Wanneer ben je een loper geworden?

Pascal: “Dat was pas op latere leeftijd. Eerst was ik fervent mountainbiker. Op mijn 37 jaar wou ik terug sporten en ben ik beginnen lopen. Ik ben ook gestart met start-to-run, zoals zo velen. Tien minuutjes lopen, 3 minuutjes wandelen, enzovoort. Daarna ging het snel, je doet eerst enkele wedstrijden in je buurt en voor je het goed beseft, loop je de marathon van Brussel. Daarna heb ik de stap naar de ultraloop gezet, dat is alles boven de 42 km. Ik loop trouwens niet meer op verharde wegen, trailrun is veel avontuurlijker. Het is de pure natuur met prachtige uitzichten."

Grenzen verleggen is je drijfveer. Heb je een ultiem doel?

Pascal: “Er zijn zoveel mooie wedstrijden in België alleen al: de Legends Trail, de Bello Gallico, de Great Escape. Vaak kom je dan thuis en denk je: wat nu? In 2020 komt er de Legends Trail van 500km. Misschien wordt dat de volgende uitdaging.”

Hoe vaak loop je doorgaans?

Pascal: “Tot 3 keer per week, samen tot 70 km. Ik loop meestal de terril van Winterslag een paar keer op en af, maar ook in Bokrijk en de Teut in Zonhoven. We zijn als loper echt verwend in Genk met zoveel natuur vlakbij.”

Wat kan je aanraden aan beginnende lopers?

Pascal: “Rustig aan opbouwen om blessures te vermijden en je hartslag onder controle houden. Dat is de beste garantie om gezond te lopen. “

Ga je meedoen aan Genk Loopt dit jaar?

Pascal: “Ik loop niet zo vaak op verharde ondergrond maar bij de 10 mijl die door Kattevennen gaat, is het parcours niet helemaal verhard en dat ligt mij wel. Dus ja, ik ga.”

Meedoen aan Genk Loopt op 6 mei?

Inschrijven kan tot op de dag zelf. Meer info lees je op de website van Genk Loopt.