Genkie Wietse Ghoos: "Ik heb mijn stijl helemaal gevonden"

Gepubliceerd op maandag 28 juni 2021 17.23 u.
Zijn eerste nummer kwam uit net voor corona in 2020 uitbrak. Vandaag, anderhalf jaar later, heeft Wietse Ghoos (25) een hele EP klaar. Deze Genkie wil maar één ding: zo snel mogelijk weer op een podium staan, mét publiek.
Wietse, wat mogen we over jou weten?

Wietse: “Ik woon heel graag in Genk. Dit is mijn thuisstad en ik zal hier niet snel vertrekken. Ik volgde humaniora aan het Lyceum en daarna heb ik mijn master Toegepaste Economische Wetenschappen behaald. Maar mijn passie is zingen en songs schrijven.”

Zie jij jezelf meer als een artiest?

Wietse: “Toch wel. Na mijn masteropleiding heb ik een sabatjaar genomen om mijn eigen sound te zoeken als artiest. Maar ik ben ondertussen ook aan de slag als junior accountant, want van muziek alleen kan ik niet leven (lacht).“

Wanneer wist je dat je singer-songwriter wilde worden?

Wietse: “Mijn eerste compositie maakte ik op de piano toen ik 11 jaar was. Ik merkte dat ik hield van zingen en entertainen. Aan de muziekacademie van Genk volgde ik piano en daarna ben ik gaan experimenteren met pop. Ik heb mezelf ook gitaar aangeleerd. Mijn eerste podiumervaring had ik op school en daarna volgden de podia van Genk On Stage, AFF, Heidefeesten, Iedereen donderdagt … Vooral dan met covers en enkele eigen nummers.”

Op 4 juni heb je ‘Gebroken Goud’ uitgebracht, je eerste EP. Is dit een nieuwe Wietse?

Wietse: “Absoluut! Ik sta te popelen om mijn eigen live-show met band. Ik heb m’n stijl helemaal gevonden en zing nu in het Nederlands. Engels ligt me ook, maar ik kan meer gevoel en spontaniteit leggen in mijn moedertaal. ‘Gebroken Gouds’ is trouwens een love story.”

Hoe zou je een Wietse-song omschrijven?

Wietse: “Je kan het onderbrengen in het genre pop, maar ik probeer niet teveel in hokjes te denken. Ik maak graag verschillende dingen, melodieën die je de hele dag bijblijven en teksten waar een betekenis achter zit. Dat zijn ook de twee grootste complimenten die je mij kan geven.“

In de clip van ‘Geef mij een kans’ is Genk je achtergrond. Betekenen die locaties iets voor jou?

Wietse: “Niet bewust, maar nu je het zegt, misschien toch wel. Zo heb ik al opgetreden in Casino Modern, de kerk van Bret-Gelieren vind ik gewoon mooi en ik heb er mijn Chirojeugd beleefd. En de Fruitmarkt? Daar hoop ik snel te staan met Genk On Stage (lacht). Maar de clip, die ik met Elias Godts maakte, gaat eigenlijk over de toestand in de muziekindustrie. Nu onder corona artiesten en muzikanten lange tijd geen live optredens meer hebben kunnen geven...”

Denk je zelf snel op een podium te staan?

Wietse: “Op dit moment is er niets gepland. Ik hoop misschien wel tegen eind juli. Maar nu hebben Quinten Godts - de producer van mijn EP - en ik de tijd om onze live show op punt te stellen. Ik heb er vertrouwen in dat het allemaal goed komt en dat we deze zomer
nog zullen optreden.”

Benieuwd? Beluister de muziek van Wietse via Spotify
Tip van Wietse: De Heidefeesten in Bret-Gelieren

Eind augustus is voor mij het hoogtepunt van de zomer. Ik heb nog nooit een editie gemist, behalve 2020 dan. Voor mij is dit gezellig iets drinken, kijken naar lokale artiesten en coverbands en vooral die dansbenen nog eens goed los zwieren. Blij dat het weer kan doorgaan!

Heidefeesten op 27,28,29 augustus
(onder de dan geldende coronamaatregelen)