Genkie Yeliz houdt van katten

Gepubliceerd op vrijdag 28 augustus 2020 13.47 u.
Van Nederlands en Engels naar de taal van katten. Yeliz besliste samen met haar vriend Dries een heel nieuwe richting uit te gaan: ze openen kattencafé MAU. Lovecats met lef!

Yeliz, wat mogen we over jou weten?

Yeliz: “Ik ben geboren en opgegroeid in Genk. Mijn hele jeugd liep ik hier naar school. Van opleiding ben ik leerkracht Nederlands en Engels, net zoals mijn vriend Dries. Ik heb 5 katten en dat is ook een passie die we samen delen.”

Vanwaar je passie voor katten?

Yeliz: “Dat was al van kleins af aan. Ooit was er eens een katje aangespoeld in de tuin van mijn grootvader en ik wou het zo graag meenemen naar het appartement van mijn ouders. Dat kon toen niet, maar gelukkig bleek dat het katje al een baasje had. Van toen af wist ik dat ik heel graag katten zag. Ik ben mij enorm gaan verdiepen in hoe katten zich gedragen en hoe je ze moet verzorgen. Sinds enkele jaren doe ik ook vrijwilligerswerk in het asiel van Genk.”

Je hebt je job opzijgezet voor een kattencafé? Waarom deze zet?

Yeliz: “Ik vind het onderwijs enorm boeiend. Mijn beide ouders staan ook voor de klas en ik ben opgegroeid tussen de boeken. Ik besef dat ik als dochter van een Belgische vader en Turkse moeder het ideale rolmodel kan zijn. Sowieso ben ik heel graag met poëzie en taal bezig want ik volgde ook literaire creatie bij GA voor Kunst. Maar ik ben nog te nieuwsgierig om volledig in het onderwijs te stappen. Het is zó spannend om een eigen zaak te beginnen. Ook mijn vriend heeft gekozen om een jaartje uit het onderwijs te stappen en dit samen met mij te doen.

Wat mogen mensen verwachten in het kattencafé?

Yeliz: “MAU is een café waar katten zijn. In eerste instantie zijn dat onze eigen katten, die zelf uit het asiel komen. Je kan hier dus gezellig een kop koffie komen drinken of een hapje eten. De katten zitten erbij als levend decor, afgescheiden van onze keuken weliswaar. Je kan ze zien, aaien en over ze leren. Want wij geven hier ook advies over hoe je katten moet verzorgen. En als je overweegt om een kat in huis te nemen, kunnen wij een brug vormen tussen jou en het asiel. We willen poezen een kans geven om een goede thuis te vinden.”

Kan je hier je een kat mee naartoe nemen?

Yeliz: “Dat is niet de bedoeling. Onze katten zijn geselecteerd op hun karakter en zijn elkaar gewoon. Ze hebben hier hun eigen ruimte en leefwereld en dit moet in harmonie blijven.”

Jullie trekken je levensvisie door naar het café. Hoe gaan we dat merken?

Yeliz: “Wij zijn heel erg gesteld op diervriendelijkheid. We leven vegetarisch en zijn fan van plantaardig. Het is een levenswijze die we spontaan hebben aangenomen. En dat willen we doortrekken in de zaak, ook in onze gerechtjes.”

Ben je trots op je carrière-switch?

Yeliz: “Trots op mezelf is misschien niet het juiste woord, maar ik ben wel heel dankbaar voor deze kans. En als ik heel even emotioneel mag worden, dan denk ik terug aan mijn grootvader. Hij is meer dan 40 jaar geleden moederziel alleen aangekomen in Waterschei om een beter leven te geven aan zijn gezin. Dankzij hem heb ik deze kans. Mocht hij nog leven, dan zou hij me voor gek verklaren met dit kattencafé. Maar hij zou wel heel trots op me zijn.”

Kattencafé MAU opent in september. De precieze openingsdatum staat nog niet vast, maar je kan MAU in Genk volgen via Instagram en Facebook. 
Meer weten over katten?

Dan heeft Yeliz deze boekentip: I love Happy Cats van Anneleen Bru, een boek waarin deze gedragstherapeute alles vertelt over het gedrag van katten.