Genks initiatief 'Geen dag zonder kunst' in boekvorm

Gepubliceerd op dinsdag 1 december 2020 17.24 u.
Emile Van Dorenconservator Kristof Reulens schreef 100 dagen lang een verhaal over de kunstenaarskolonie die Genk ooit was. Je kon #geendagzonderkunst volgen via Facebook en de museumwebsite. De reeks was zo’n groot succes dat er nu ook een boek is!
Honderden hartjes 

Het regende van maart tot juni 2020 honderden likes, hartjes en hartverwarmende reacties op de Facebookpagina van het Emile Van Dorenmuseum. Een lezer liet weten dat ze elke dag het nieuwe verhaal voorlas aan haar bejaarde moeder. Andere mensen reageerden dan weer met eigen anekdotes, vragen, bijkomende info en vooral heel veel complimentjes. 

Dagelijkse oppepper 

“Geen dag zonder kunst was toen voor mij een dagelijkse oppepper tijdens de eerste lockdown. Een aangenaam en interessant verhaal over schilders die naar Genck kwamen omwille van het mooie landschap", getuigde Myriam Pleunis uit Genk. “De volledige reeks is in zijn geheel van het allerbeste dat ik in deze vreemde tijden gelezen heb. Hoed af voor de samenstellers! Een dikke dankjewel”, aldus Miche Bijnens die afkomstig is uit Genk, maar nu in Peer woont. 

Uniek kunstenaarscollectief 

Frank Ehmann uit Genk onthulde dit: “Ik woon sinds 1994 in Genk en ben via mijn schoonouders veel over Genk te weten gekomen. Een 'dorp' waar destijds een kunstenaarscollectief samenkwam en verbleef is vrij uniek. Dat feit boeide mij. Dankzij jullie dagelijkse bijdragen is mijn interesse in jullie activiteiten gegroeid. Een dikke pluim voor jullie museum."

57 verhalen te boek gesteld

De verhalen van Kristof waren voor veel mensen een verademing in volle coronacrisis. Dat was ook uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts niet ontgaan. Ze contacteerden het Emile Van Dorenmuseum met het voorstel om ze te mogen bundelen in een boek. Het zijn 57 verhalen geworden en een veelvoud aan illustraties die in 320 bladzijden
vertellen over dit bijna vergeten stukje Genkse geschiedenis. 

Vijf smaakmakers uit het boek

Dit zijn vijf korte fragmenten uit het boek. De nummers verwijzen naar de foto's.

Foto 1: Schilder Emile Van Doren (1865-1949) was een hondenvriend. Op de foto zie je hoe dochter Fanny met hond Sarah op weg naar een van Genkse grote toeristische bezienswaardigheden toen: hoeve Grèèrke op de Richter. Meer lees je in het boek in het verhaal met dezelfde titel.

Foto 2: De talentvolle schilder van dit prachtig landschap 'Moeras te Genck' is net geen dertig geworden. Het verblijf van Jos De Mey (1873-1903) in Genk ging dan ook niet onopgemerkt voorbij. Armand Maclot haalde graag herinneringen aan hem op. Het boek bevat een van zijn hilarische anekdotes.

Foto 3: Op deze prent uit 1909 zie je hoe schilder Armand Maclot (1877-1959) graag de spot drijft met zichzelf. Hij was geheelonthouder, maar dat had enkel betrekking op alcohol en niet op het roken. Het verhaal achter deze prent in het boek heet ‘Al schilderend bidden'.

Foto 4: Geen enkele baksteen in dit schilderij van Alphonse Asselbergs (1839-1916) op
van het kerkdorpje Genk kan je vandaag nog terugvinden. Toch geeft dit schilderij uit 1884 enkele geheimen prijs. Die onthult het boek in het verhaal ‘Pendelen tussen Genk en Barbizon’.

Foto 5: In 1896 beschreef landschapsschilder en natuurkundige Léon Becker (1826-1909) zijn vondst van de allereerste lentevuurspin op Belgische bodem, in Genk. Zijn wetenschappelijke
expedities in Genk lees je in het verhaal ‘Op spinnenjacht’.

Station d’artistes Genk, 'Verhalen uit een vergeten kunstenaarskolonie' ligt vanaf 15 december in de boekhandel. 

Als Genkenaar kan je nog tot 10 december 2020 intekenen op dit boek aan een voordeelprijs van € 30, inclusief bezorging aan huis. Een mooi eindejaarscadeau of een ontspannende afleiding voor jezelf in coronatijden! Info en bestellen via het Emile Van Dorenmuseum 

Foto’s en illustraties in dit artikel komen uit de collectie van het Emile Van Dorenmuseum