Genks stadhuis vormt decor voor lichtspektal 'Diamant'

Gepubliceerd op maandag 25 oktober 2021 8.10 u.
Persbericht van 25 oktober 2021

Vanaf vandaag schittert de voorgevel van het stadhuis van Genk met het lichtspektakel ‘Diamant’. Leerkrachten en leerlingen van de Genkse Academie voor Muziek, Woord & Dans en de Genkse Academie voor Beeldende Kunst & Media (samen GA voor Kunst) hebben samengewerkt aan het unieke project. ‘Diamant’ is een videomapping gerealiseerd in samenwerking met het bedrijf Urban Mapping en kan gratis bezichtigd worden van 25 oktober tot en met 7 november.

Videomapping is een projectie op een gebouw, muur of voorwerp. Zo brengen leerlingen van GA voor Kunst het stadhuis van Genk tot leven, veranderen ze het van kleur en vertellen ze er een verhaal mee. Schepen van talentontwikkeling Anniek Nagels: “Het is zeker en vast niet de eerste keer dat beide academies samenwerken. Het is wél bijzonder dat leerlingen uit alle domeinen mee de schouders zetten onder dit project: muziek, woord, dans, beeld en media. Een fijne, unieke cross-over samenwerking! GA voor Kunst op zijn best!”

Teach the teacher

De leerkrachten volgden eerst zelf een workshop waarna ze hun leerlingen warm maakten om bij de start van volgend academiejaar de handen uit de mouwen te steken voor dit project. Sommige leerlingen begonnen zelfs al in de zomervakantie hieraan.

Het bedrijf Urban Mapping begeleidt GA voor Kunst in dit project en zorgt voor de uiteindelijke videomapping. “Urban Mapping neemt het technisch aspect bij lichtspektakel ‘Diamant’ voor zijn rekening, terwijl alle creatieve input van de academie komt.”, vertelt Christine Verheyden, pedagogisch-artistiek directeur van GA voor Beeldende Kunst & Media. Samen brengen zij het project tot een goed einde.

Twee vliegen in één klap

Lichtspektakel ‘Diamant’ vertelt het verhaal over duisternis en sterrenstof, over een wereld die voortdurend verandert, over volhouden en volharden, over hoe alle Genkenaren samen van leven in deze stad een feest maken.

Benieuwd naar het verhaal? Ontdek het lichtspektakel ‘Diamant’. Nog tot en met 7 november kan de bezoeker de installatie elke avond bezichtigen tegen de voorgevel van het Stadhuis in Genk.

“Vurige Vijvers loopt van 30 oktober tot en met 3 november. Ook in het centrum trekken we de beleving door. Je vangt twee vliegen in één klap als je na je bezoek aan Vurige Vijvers afzakt naar het centrum van Genk. Zeker de moeite waard” moedigt burgemeester Wim Dries aan.

Praktische info

Urban Mapping is een bedrijf dat gespecialiseerd is in architecturale mappingprojecten zoals lichtshows, sfeercreatie, audiovisuele stadswandelingen, lichtfestivals en nog veel meer.
GA voor Kunst is de kunstacademie van Genk dat GA voor Beeldende Kunst & Media en GA voor Muziek, Woord & Dans omvat. Met een breed aanbod aan kwalitatieve opleidingen vormt de academie een open huis voor deeltijds kunstonderwijs.