Genkse 55-plussers brengen hun kijk op het klimaat in beeld

Gepubliceerd op donderdag 30 september 2021 14.26 u.
Persbericht van 30 september 2021

foto ©Albert Kellens

Nog tot eind oktober loopt in het stadhuis en de bibliotheek van Genk de tentoonstelling ‘Ons klimaat laat niemand koud’, een foto- en poëzieproject voor Genkse medioren en senioren dat dit jaar zijn veertiende editie kent. De tentoonstelling brengt een verzameling van indringende beelden en gedichten over klimaatverandering.

“Het onderwerp werd vastgelegd vooraleer verschillende rivieren na enorme regenval delen van Wallonië kolkend overspoelden. Maar een thema als klimaatverandering verdient altijd de volle aandacht”, weet voorzitter Jo Scheepers van de Adviesraad 55+, die samen met Sociaal Welzijn de drijvende kracht achter het project is. “Bovendien gingen we zo in op de vraag van Grootouders voor het Klimaat om creatief te werken rond het klimaat.”

Tentoonstelling

Het resultaat van het foto- en poëzieproject voor Genkse medioren en senioren is te zien in de fotogalerij van het stadhuis en de bibliotheek van Genk. “Parallel loopt in onze bib een niet te missen tentoonstelling van Grootouders voor het klimaat. De inbreng van onze 55-plussers sluit daar feilloos op aan en biedt er de kracht van een megafoon aan”, stelt schepen Ria Grondelaers, bevoegd voor Sociaal Welzijn.

De tentoonstelling trekt elk jaar heel wat kijklustigen en bouwt nu mee aan het bewustzijn rond klimaatverandering. Alles samen stuurden 36 Genkenaren 160 foto’s en twaalf gedichten in. Een zeskoppige jury haalde er de meest pakkende inzendingen uit en balde die tot een tijdloze aanklacht tegen klimaatonverschilligheid.

Feestmaand

De tentoonstelling vormt naar jaarlijkse gewoonte de proloog van de feestmaand voor medioren en senioren in oktober. Na de gedwongen coronabreak vorig jaar keert de feestmaand terug met tal van optredens, lezingen en workshops. “Heel wat ingeschreven deelnemers popelen om er een uitbundig én coronaveilige terugkeer naar het dynamische Genk van weleer van te maken”, blikt schepen Grondelaers vooruit.

Praktisch

De tentoonstelling ‘Ons klimaat laat niemand koud’
Een tentoonstelling met foto’s en gedichten over klimaatverandering
Schouwburg stadhuis

Vanaf 1 oktober staan de beelden en gedichten ook op www.genk.be/fotoproject