Genkse babbelbanken brengen mensen bij elkaar

Gepubliceerd op vrijdag 1 oktober 2021 10.25 u.
Persbericht van 1 oktober 2021

Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid zet stad Genk in samenwerking met Logo Limburg het thema ‘ontmoeting’ in de kijker. Over heel Genk staan babbelbanken: gepimpte banken waar Genkenaren elkaar treffen om een goed gesprek te voeren. Het doel van dit initiatief is geestelijke gezondheid bespreekbaar maken. Je kunt de babbelbanken van 1 tot en met 10 oktober spotten.

Neem plaats op de Genkse babbelbanken

De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid vindt elk jaar opnieuw plaats en dit jaar staat het thema ‘ontmoeting’ centraal. “Door de pandemie hebben we warm contact met elkaar erg gemist. Bovendien maakte de afgelopen tijd duidelijk hoe belangrijk mentaal welbevinden en psychische gezondheid zijn. Banken over heel Genk krijgen een upgrade: een kussentje erbij, bekleed met moza├»eksteentjes of geverfd in bonte kleuren. Geen onderwerp om over te kletsen? Aan elke bank hangt er een bordje met een vraag om het gesprek op gang te brengen", licht schepen van Sociaal Welzijn Ria Grondelaers toe.

What’s Up

De medewerkers van het OverKop-huis organiseren net zoals vorig jaar een ‘What’s Up’-namiddag. Op 6 oktober verplaatsen ze hun zetel naar het Genkse stadsplein. Hier kunnen jongeren zich in neerstrijken voor een babbel met een van de OverKop-medewerkers of een foto nemen in de photobooth.

“Vanuit onze ervaring weten we dat een gesprek waarbij je fysiek ook bij elkaar bent enorm veel meerwaarde heeft. Niet alles moet via social media.”- Zoë en Kato, OverKop-huis Genk

Er staan leuke opdrachtjes rond mentale gezondheid te wachten voor de Genkse jongeren. Na afloop krijgen ze een bonnetje waarmee ze een gratis tas soep kunnen drinken in het OverKop-huis aan Rondpunt 26.

Workshop voor senioren

Onder leiding van kunstenaar Martine Kindermans wordt er voor senioren op woensdag 6 oktober de workshop ‘Het regent op mijn neus’ georganiseerd in dienstencentrum Ter Hooie. Ze krijgen tips om hun gevoelens, ideeën en gedachten creatief om te zetten in een kunstwerk. Zo brengen Genkse senioren gevoelige thema’s positief in beeld. Deze workshop komt tot stand in samenwerking met Logo Limburg.

Praktische info

OverKop voorziet een plek waar jongeren met mentale moeilijkheden terechtkunnen in hun vrije tijd voor ontspanning, maar ook voor hulp.

Logo Limburg: Lokale besturen kunnen terecht bij Logo Limburg voor een vergaande coaching van hun integraal gezondheidsbeleid. Logo Limburg werkt via partners aan gezondheidsbevordering en ziektepreventie in verschillende domeinen om de gezondheid van de Vlaming en Brusselaar te verbeteren.

De lijst met babbelbanken en activiteiten kan je hier raadplegen: www.genk.be/babbelbanken