Genkse boekenruilkast

Stad Genk en Bibliotheek Genk willen in samenwerking met Stebo vzw het doorgeven van boeken aanmoedigen. Daarom zijn lokale kunstenaars van Bodegaz aangesproken om een zwerfboekenkast voor Genk te maken uit afvalmateriaal. Dit idee is geïnspireerd door de 4 bestaande little free libraries in Genk.

De zwerfboekenkast zal de komende maanden tijdelijk onderdak krijgen bij verschillende Genkse scholen, wijken, verenigingen en organisaties.

Voel jij je aangesproken om met jouw vereniging of met jouw wijk of buurt de boekenkast tijdelijk te herbergen? Laat dat dan zeker weten.

Ruilbibliotheekjes in Genk

Voordat de Genkse boekenkast er was, kon je in Genk al verschillende ruilbibliotheekjes vinden. Deze worden onderhouden door Genkse burgers.

Zo hing buurtbewoonster Gerarda een kastje in het bushokje van De Lijn tegenover de begraafplaats op de Hoogstraat.

In Hoevezavel nam Monique het initiatiof om een kastje te installeren aan de muur van de Sint-Jozefschool.

Een beetje verderop, in Waterschei, vinden boekenliefhebbers sinds kort ook zo'n ruilboekenkast.

Het vierde initiatief vinden we in Winterslag, waar buurtbewoners onlangs een bibliotheekkastje gemaakt hebben dat op verschillende plaatsen in de wijk zal hangen.

Stuk voor stuk zijn dit initiatieven die van onderuit gegroeid zijn. Genkenaren die uit idealisme iets doen voor andere Genkenaren, en zo de samenhang in hun buurt willen vergroten.

Wil je hier zelf ook aan meedoen? Installeer zelf een kastje of word peter of meter van de Genkse boekenkast.

Peter of Meter worden

De boekenkast vertrekt naar verschillende locaties in Genk. De eerste halte was Shopping 1. Momenteel staat de kast in Shopping 3. Op elke plaats blijft de boekenkast geruime tijd staan.

Wil jij peter of meter worden van de boekenkast, en die voor een bepaalde periode stallen in jouw tuin, bij jouw vereniging, op school, op het werk, de speelplaats, in de straat, ...? Iedereen kan peter of meter worden.

Laat het weten via iedereenfixt@genk.be of 089 65 45 88

Voorwaarden

 • De Genkse boekenkast blijft 3 tot 8 weken bij jou staan.
 • De kast staat op een publiekelijk toegankelijke plek.
 • Je houdt de boekenkast in het oog: Is er schade aan de kast? Wordt de kast gebruikt? Is de inhoud voldoende interessant en aangevuld? Hou ik een oogje in het zeil tegen vandalisme?
 • De kast staat bij voorkeur zo goed mogelijk beschermd tegen regen.
 • De inhoud van de kast kan in samenwerking met Stad Genk aangepast worden aan de omgeving (bv. kinderboeken aan de lagere school). Dit gebeurt in overleg bij aanmelding voor het peter- of meterschap.
 • Transport van de boekenkast gebeurt door Stad Genk op weekdagen tussen 08.00u en 16.00u. Het precieze moment wordt in overleg bepaald.
 • Bij schade aan de boekenkast, dient de peter of meter Stad Genk zo snel mogelijk te verwittigen.
 • De peter of meter moet niet financieel instaan voor het verlies aan boekenhoeveelheid of schade aan de kast.
 • De peter of meter houdt de kast proper en kuist deze bij tijd en stond. Wanneer de kast de peter of meter verlaat, dient deze opgeruimd en proper gemaakt te zijn.
 • De peter of meter promoot de Genkse boekenkast binnen zijn/haar netwerk. Hij/zij communiceert over het gebruik en de termijn dat de boekenkast onderdak heeft bij hem/haar. de peter of meter is vrij om activiteiten rond de kast te organiseren.
 • De kast mag ter allen tijde door iedereen gebruikt worden.
 • De peter of meter mag geen financiële bijdrage vragen voor het gebruik van de boekenkast door particulieren.
 • De kast staat op 1 plek en mag niet verplaatst worden door de peter of meter.
 • De peter of meter voorziet een slot om de kast vast te hangen.