Genkse dokters in de bres tegen corona

Gepubliceerd op dinsdag 31 maart 2020 13.59 u.
Midden maart werd in een sneltempo het Corona Consult opgericht op de Onderwijslaan in Genk. Deze consultatieruimte dient om patiënten die mogelijk met het coronavirus besmet zijn, beter te kunnen doorverwijzen naar de ziekenhuizen. 3600 sprak met dr. Elke Dullers.

Nog voor de federale maatregelen afgekondigd werden, kwam een fantastisch Genks coöperatief in actie. Huisartsen, het ZOL, de woonzorgcentra, het stadsbestuur en OCMW werkten een systeem uit om om patiënten besmet met corona efficiënt en snel door te verwijzen naar de zorg. "Het resultaat van een heel team", bevestigt dr. Elke Dullers van huisartsenkring Prometheus. 

Foto: De ploeg achter het Corona Consult op de Onderwijslaan: v.l.n.r.: An Huygen (manager Huisartsenkring Prometheus), Paul Heremans (voorzitter Corona crisisteam), Sylvie Franssen (manager huisartsenwachtpost), Rob Smeets (voorzitter Huisartsenkring Prometheus), Harrie Dewitte (huisarts), Elke Dullers (huisarts). Niet op de foto: Kaat Ieven (huisarts).

Hoe komt het dat jullie zo snel in actie geschoten zijn? 

Elke Dullers: “Vlak na de krokusvakantie werd het duidelijk dat het virus hevig ging toeslaan. We zijn op 3 maart samengekomen in een Corona Crisis Team. Dat team bestaat uit het huisartsenteam van GAOZ, directie van het ZOL, het OCMW en de woonzorgcentra. Op 4 maart zaten we met ons team in de crisiscel bij burgemeester Wim Dries, die onmiddellijk in actie schoot. Het besef dat de dokters een toevloed aan zieken niet konden opvangen in hun wachtzalen, was al heel vroeg doorgedrongen.”

Corona Consult ligt op de Onderwijslaan. Waarom daar precies?

Elke Dullers: “Dit voormalig OCMW-gebouw was onmiddellijk beschikbaar, het stond al leeg en we hadden er de nodige aparte ruimtes. Ook de ligging voor de GAOZ-gemeenten is hier goed. Op 11 maart was het gebruiksklaar. De stadsdiensten van Genk hebben een fantastische goede job gedaan om dit gebouw in enkele dagen gebruiksklaar te maken. De huisartsen werkten met een klein team artsen en ondersteunend personeel dag en nacht om het gebouw medisch operationeel te maken.”

Jullie voornaamste taak is de triage van zieken. Hoe verloopt dat?

Elke Dullers: “Wij onderzoeken hier onder volledige bescherming de patiënten die na telefonische triage door hun huisarts worden aangemeld. Licht verkouden patiënten worden via de huisartsenpraktijken in quarantaine gezet. Zieke patiënten worden naar het Corona Consult doorverwezen. Van hieruit maken we een inschatting of de patiënt in quarantaine thuis kan uitzieken, al dan niet met ondersteunende medicatie, of dat de patiënt moet naar het ziekenhuis moet. Deze zieke patiënten worden dan door de huisarts telefonisch op spoed aangemeld." 

Vinden mensen het moeilijk om deze richtlijnen te volgen?

Elke Dullers: “We krijgen natuurlijk heel wat paniekreacties van mensen. Maar het is absoluut nodig dat iedereen deze procedure blijft volgen. In het belang van jezelf maar ook in het belang van het medisch personeel. Want je wilt echt niet bij ons of in het ziekenhuis zijn als dat niet moet.”

Wat moet je zeker weten als je wel naar Corona Consult worden doorverwezen?

Elke Dullers: “Je krijgt van je huisarts een afspraak op een toegewezen uur. We doen dat met voldoende afstand tussen de patiënten. Respecteer dat, kom zeker niet vroeger. De deur gaat open op het uur van je afspraak. De wachtruimte is beperkt tot een drietal personen, dus wacht beter even in je auto. Kom alleen of met de zieke waarvoor je een doorverwijzing hebt.”

Wat zijn de aanwijzingen waarvan u zegt: zeker komen? 

Elke Dullers: “Misschien beter even zeggen waarvoor niet te komen. Wie thuis zit met een snotneus, keelpijn of hoest, kan beter gewoon binnen blijven en thuis uitzieken. Je kan je behandelen met medicatie en rust. Ook lichte koorts is niet levensbedreigend. Word je zieker, dan moet je ingrijpen. Sneller kort van adem zijn is ook een signaal waarbij je je huisarts beter wel belt. Stel dat je nooit echt last had van trappen nemen maar nu wel altijd moet hijgen of naar adem happen, onderneem dan actie. Ook al heb je geen koorts. Belangrijk te weten is dat een besmetting soms kan evolueren naar een longontsteking en dan moeten we tijdig naar het ziekenhuis doorverwijzen.”

Er wordt ook gezegd dat je niet-dringende doktersbezoeken beter uitstellen, maar wat mag je onder niet-dringend verstaan?

Elke Dullers: “Dat is bijvoorbeeld je jaarlijkse bloedafname. Je mag daar altijd voor bellen, maar in samenspraak met de huisarts wordt bekeken hoe dringend dat is. Ook wie nieuwe voorschriften nodig heeft voor een lopende behandeling mag daar voor bellen en die worden dan veilig klaargelegd. Maar nogmaals, de vraag wat niet-dringend is, kan je best onderling overleggen met je huisarts. Durf gerust te vragen.”

De Huisartsen wachtpost GOAZ op de Jaarbeurslaan is ook nog open. Waarvoor kan je daar terecht? 

Elke Dullers: “Die blijft open voor de weekenddiensten tussen vrijdag 20 uur en maandag 8 uur ’s morgens. Je moet vanaf nu eerst bellen voor een afspraak. Heb je klachten die niet aan corona gerelateerd zijn, dan krijg je op de huisartsenwachtpost een afspraak. We zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk in de wachtzaal zitten. Heb je wel verdachte klachten, dan wordt voor jou een afspraak bij het Corona Consult gemaakt."

Zijn jullie ook bezig met mogelijke scenario's als er nog meer patiënten bijkomen? 

Elke Dullers: "Onder leiding van het Corona Crisisteam zijn we inderdaad ook bezig om verdere maatregelen voor te bereiden die we zeer snel kunnen uitrollen wanneer nodig.”

Corona-Consult is nu meer dan twee weken operationeel. Wat ervaar je bij collega artsen, verplegers en verzorgers?

Elke Dullers: “Dat het heel belastend is voor iedereen. Je merkt dat bij alle collega’s. Alles wat ons kan ontzorgen helpt ons: stoppen met hamsteren, je houden aan alle maatregelen en geen fake news verspreiden over het virus of de hulpverlening. Je moet ook weten dat veel huisartsen alleen in een praktijk werken en alles alleen moeten doen. De telefoons, mails en administratie stoppen niet na de consultatie-uren.”

Veel mensen bieden spontaan hulp aan. Kunnen mensen jullie helpen?

Elke Dullers: “We hebben inderdaad handen te kort in de organisatie, maar anderzijds is het moeilijk om mensen op te leiden om hier administratief te helpen. We proberen ondersteuning te krijgen van personeel uit medische centra die sneller ingewerkt zijn en ook langer ingezet kunnen worden. Maar je kan je wel aanmelden via het platform genkhelpt.be of hulpvoorhelden.be om te kijken of je iets kan doen. En misschien kunnen wij er dan ook een beroep op doen.”

Dankjewel voor je inzet in deze moeilijke tijden!
Lees ook deze tips van dr. Elke Dullers: 
  • Bij ziekte: bel je huisarts in de gewone dienst / Tijdens de weekenddienst bel je de Huisartsenwachtpost GAOZ: T 089 20 10 90
  • Ga niet zonder doorverwijzing naar Corona Consult. Je wordt niet geholpen.
  • De telefoon van de huisartsen is vaak bezet, maar blijf proberen.
  • Blijf binnen en volg ALLE voorzorgsmaatregelen van de overheid en politiediensten.
  • Wil je ons steunen/helpen? Meld je aan op bij het platform www.genkhelpt.be of www.hulpvoorhelden.be.