Genkse eetbare monumenten veroveren Vlaanderen

Gepubliceerd op maandag 29 maart 2021 11.22 u.
In elke stad of gemeente kom je wel monumenten tegen die herinneren aan bijzondere gebeurtenissen. Maar Genk is de enige stad met ook eetbare monumenten. Die worden nu getoond tijdens een expo in het S.M.A.K in Gent. We zetten onze monumenten in dessertvorm nog eens in de kijker in 3600.

Als relatief jonge stad hebben we toch al veel meegemaakt in Genk. Er waren de grote oorlogen, sluitingen van de mijnen en de Fordfabriek, en zelfs de teloorgang van het memorabele KFC Winterslag. Samen met kunstenaars Simona Denicolai & Ivo Provoost ging de stad Genk daarom op zoek naar een andere manier om deze gebeurtenissen te herdenken.

10 taarten

Het kunstenaarsduo maakte van elke herinnering een eetbaar monument. Want hoe kan je beter iets herdenken dan door samen herinneringen op te halen aan tafel met een stukje taart? Heel wat Genkenaren werkten hieraan mee. Van ex-mijnwerkers, Ford-arbeiders, Vieze Mannen tot oorlogsherdenkers en uiteraard ook enkele Genkse bakkers. Samen met de kunstenaars hebben ze de monumenten omgezet in 10 taarten die mooi zijn van vorm en lekker van smaak.

Expo in Gent

De Genkse taarten hebben nu ook Vlaanderen veroverd. Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent stelt ze tentoon, elk met hun verhaal. Als ‘kers op de taart’ kan je ze daar ook proeven. Elke zondag is er een proeverij met de versgebakken monumenten door onze eigen warme bakkers Goiris en Tomassen. De expo loopt nog tot 30 mei. Alle info vind je op www.smak.be.

OP DE FOTO: Juliette Colson werkte mee aan het eetbare monument voor de Genkse verzetsstrijders tijdens de Wereldoorlog. Juliette haar vader kwam om Genk in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) toen hij een bom onschadelijk wilde maken. De chocoladesleutel gemaakt door bakker Goiris is een exacte kopie van de ontmijningssleutel die toen gebruikt werd. 

Gratis proeven van de eetbare monumenten? Dat kan op twee manieren: 

Tijdens Erfgoeddag op zondag 25 april organiseert de stad een bubbelbanket. Deel tot 16 april jouw favoriete erfgoedverhaal of herinnering over Genk en win een stuk taart voor elk lid van je bubbel! Doe mee op www.erfgoeddaggenk.be/bubbelbanket.

Bezoek je de tentoonstelling in Gent? Hou je toegangsticket bij! Genkenaren kunnen dit inruilen voor een gratis taart naar keuze bij één van de deelnemende bakkers. Eén taart per gezin. De actie loopt van 1 april tot 31 mei 2021.

Kijk voor de actievoorwaarden op www.10taarten.be

Uiteraard zijn de taarten steeds op bestelling verkrijgbaar. Op de website vind je welke bakkers de eetbare herdenkingsmonumenten van Genk verkopen.