Genkse Gemeenschapswachten rekenen op onze burgerzin

Gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2020 16.15 u.
In hun paarskleurige uniform kom je ze deze dagen vooral tegen aan speelpleinen, parken en in de wijken. Sinds corona is hun actieterrein en taakinhoud veranderd. We ontmoeten Selo en Fabiola die vertrekkensklaar staan om op pad te gaan in Genk.

"Onze normale taken zoals toezicht aan de scholen, diefstalpreventie op de markten en het algemeen toezicht op de markten en evenementen zijn voorlopig weggevallen”, zegt Selo. “In plaats daarvan houden we met verschillende teams toezicht van ’s middags tot in de vroege avond. Dat deden we de afgelopen weken vooral aan speelpleinen, aan de speeltuintjes en de parkings aan de parken en de ingangen van de bossen die Genk rijk is. Deze plaatsen werden in overleg met politie CARMA en het Genks Corona kerncomité bepaald. Als de scholen terug opstarten, ga je ons ook daar weer zien.”

SIGNALEN OPVANGEN

Iedere dag zijn ze aanwezig in de Genkse straten. Ze kijken toe op de naleving van de¬†coronamaatregelen en geven belangrijke signalen door, onder meer aan de politie. “We werken samen met politie CARMA, maar doen zeker geen politietaken”, verduidelijkt Fabiola. “Het belangrijkste is Genkenaren te wijzen op hun burgerzin en bewust te maken van de regels.”

BLIJVEN INFOMEREN

De twee merken op dat dit een intensieve bezigheid is. Veel Genkenaren leven de regels na, maar toch is het niet altijd even duidelijk wat mag. Er is dus nood aan het blijven informeren van de Genkenaren. “Zeker nu we in een geleidelijk fase van versoepelingen zijn aanbeland, zullen de regels de komende weken vaker wijzigen. Bijblijven met de toepassing van de regels is dus een hele uitdaging voor ons. Denk maar aan het veilig winkelen. Je kan jezelf ook geruststellen door jezelf goed op voorhand te informeren over de Genkse situatie. Kijk dus regelmatig op www.genk.be/coronavirus voor een laatste update", benadrukken deze gemeenschapswachten.

Politie Carma: "We zijn er nog niet, hou je overal en altijd aan de regels" 

De politie kreeg van de overheid de prioritaire opdracht om streng toe te zien op het naleven van de coronamaatregelen. “Dagelijks zijn er gemiddeld vijftien teams op de baan, bovenop de gerichte acties en de ‘gewone’ interventies.” Bij controles merkt politie CARMA dat mensen soms in de war zijn over de maatregelen, die ook steeds wijzigen. Maar sommige mensen houden zich bewust niet aan de regels. Tijdens de paasvakantie zijn er heel wat processen-verbaal uitgeschreven in Genk. Rondhangende jongeren maar ook volwassenen die gezellig met vrienden een barbecue dachten te moeten organiseren. "Een beperkte versoepeling voor sociale contacten is vanaf 10 mei ingezet met de vier personenregel. Maar dat wil niet zeggen dat we er al uit zijn", luidt ook de boodschap van de Politie Carma. "We moeten nog even volhouden, allemaal samen.”