Genkse jongeren op woestijnreis planten bomen

Gepubliceerd op dinsdag 26 februari 2019 13.20 u.
In de herfstvakantie van 2018 trokken 12 Genkse jongeren naar Marokko. Ze plantten er vredesbomen en bouwden mee aan een waterput. "We delen deze unieke ervaring nu in een tentoonstelling in het stadhuis", zegt deelnemer Furkan.
Furkan, hoe hebben jullie je voorbereid op deze reis?

Furkan: Een half jaar op voorhand zijn we gestart met wandelen. Dit was zowel een fysieke als mentale voorbereiding, want naast een sociaal project was dit een flinke woestijntocht. We hebben ook zelf een deel van onze reis bekostigd door te werken op events. En we zijn met deskundigen gaan praten over duurzaamheid.

Hoeveel bomen hebben jullie geplant?

Furkan: Bij het weeshuis van M’hamed hebben we een 150-tal bomen geplant en zijn we gestart met het boren van een waterput. Dit gaf de groep veel voldoening. We hebben ook bomen geplant in de stad. Genesis vzw komt ieder jaar planten en bouwt zo aan een groot vredesbos.

Een woestijntocht, dat is toch vrij uniek?

Furkan: Inderdaad. Onze begeleider Mustafa zei: “Vanaf het moment dat we in de woestijn gaan, zijn we één”. En het gebeurde effectief! Beeld je in: we kenden elkaar niet op voorhand, ondanks dat we allemaal in Genk wonen. Ook op persoonlijk vlak ben ik gegroeid. Ik heb stil gestaan bij mijn eigen levensdoelen en hoe daar te geraken.

Deze reis was een samenwerking tussen Groep Intro, Gigos vzw en Genesis vzw; Voorwerpen en foto’s van de reis kan je bezichtigen van 28 februari tot 13 maart op het Balieplein in het stadhuis,¬†Stadsplein 1. Vrije toegang.