Genkse jongeren schitteren in 'Camera Obscura'

Gepubliceerd op maandag 25 februari 2019 16.39 u.
In het video-atelier van GIGOS legden ze in februari de laatste hand aan de kortfilm ‘Camera Obscura'. De film is het resultaat van maanden hard werken. Acteurs, verhaal en locaties zijn volledig made in Genk en hier lees je hoe de film tot stand kwam.

“‘Camera Obscura’ kan je onderbrengen in het bovennatuurlijke filmgenre”, vertelt Bram Martens. Hij is de begeleider van BLIK, het video-atelier van GIGOS. Het scenario is best uitdagend. Yasmine, gespeeld door Samira Bedraoui doet een mysterieuze ontdekking uit het verleden nadat ze een fotocamera in een tweedehandswinkel op de Vennestraat koopt. Zij en haar vriendinnen krijgen een spookachtig bezoek van een verdwenen meisje, de rol van Rumeysa Darici.

PRODUCTIEHUIS

Voor de productie sloeg Bram de handen in elkaar met Fjodor Schafranski van het productiehuis Telltale. “Nadat er een idee van scenario op tafel lag, zijn we gaan aankloppen bij Fjodor voor de regie,” vertelt Bram. “Het scenario werd uitgewerkt door de jongeren van BLIK, maar moest nog gegoten worden in een screenplay.”

GEEN BUDGET

Fjodor nam de regie op zich en herwerkte het scenario tot een screenplay. “Met zo goed als geen budget, werd het een uitdaging om hier een straffe productie van te maken”, zegt Fjodor. “Dankzij wat creativiteit en een goede sfeer op de set, vind ik dat we met een geslaagde film zijn geëindigd. We hebben de lat hoog gelegd, maar de ervaring van de jongeren primeerde.”

FILMFESTIVAL

Die jongeren, dat zijn Rumeysa Darici, Samira Bedraoui, Melissa Aktas, Melike Serap Turan en Yassine Bibi. Sommigen van hen dromen van een carrière in de filmwereld: “ik hoop dat we met deze film op internationale filmfestivals hoge ogen kunnen gooien”, zegt Melike die acteerambities heeft in Turkije en al redelijk wat ervaring heeft met acteren.

EERST STUDIES

Voor hoofdrolspeelster Samira is de film een leuke zijactiviteit: “ambities in de filmwereld heb ik niet, eerst mijn studies afwerken.”

“En toch vind ik dat je hiermee verder moet”, antwoordt een enthousiaste Fjodor die in Samira veel acteertalent zag.

UIT BED

Terwijl de meeste jongeren er al vroeg bij betrokken waren, was dat niet zo voor Yassine Bibi. Hij wist pas de dag van de opnames dat hij een rolletje kreeg: “ik werd uit bed gebeld net voor de start van de opnames. Een acteur had afgezegd en ik werd opgetrommeld als vervanger. Een leuke verrassing!"

Camera Obscura wordt in maart vertoond voor medewerkers, familie en vrienden en is later te zien in Genk.
Volg ‘Camera Obscura – Kortfilm’ op Facebook.