Genkse kunstenaars brengen hun stad vanuit de hoogte in beeld

Gepubliceerd op donderdag 13 oktober 2022 11.26 u.
Persbericht van 13 oktober 2022

Een collectief van Genkse amateurkunstenorganisaties en individuele kunstenaars zijn de afgelopen maanden druk in de weer geweest in de beiaardtoren van onze stad. Ze ontdekten de toren en brachten Genk vanuit de hoogte in beeld. De laatste hand wordt nu aan de werken gelegd, die vanaf 21 oktober te bewonderen zijn in The Gallery.

Zo’n 30 kunstenaars werden uitgedaagd en beklommen de 200 torentrappen van de Genkse Sint-Martinuskerk. De Genkse Kunstenarij, Fotoclub Termien, kunstenaarsgroep The Building , fotoatelier Zwiep/Gigos en een tiental individuele kunstenaars schaarden zich enthousiast achter het idee om de Genkse beiaardtoren te ontdekken.

Schepen van Cultuur, Anniek Nagels, is opgetogen: “Dit project bouwt eigenlijk voort op de oude Genkse traditie van landschapsschilders. Waar zowat 100 jaar geleden heel wat schilders uit de wijde omtrek het Genkse landschap in beeld brachten, breien we nu een klein hedendaags hoofdstukje aan deze geschiedenis en dagen we kunstenaars uit het landschap vanop zo’n 60 meter hoogte te bekijken.”

De kunstenaars kregen de vrijheid om hun creativiteit de vrije loop te laten. Ze kozen elk een eigen invalshoek en gingen elk op hun manier aan de slag om dit artistiek te verbeelden. Dat resulteert in een zeer divers pallet van kunstwerken: foto’s, collages, schetsen, schilderijen maar ook geluidskunst. Even divers als Genk en de groep deelnemende kunstenaars.

“Een selectie van de foto’s krijgt een plek in de beiaardtoren”, belooft schepen Nagels. “Maar eerst worden alle werken aan het publiek getoond tijdens de expo ‘Torenkunst’. Kom zeker een kijkje nemen!”

Praktisch

Wat? Expo Torenkunst
Waar? The Gallery, Molenstraat 7, in Genk-centrum.
Wanneer? Opening op donderdag 20 oktober vanaf 19.30 uur
Daarna gratis te bezoeken op volgende dagen:
Vrijdag 21 oktober van 17.00 tot 21.00 uur
Zaterdag 22, zondag 23 en woensdag 26 oktober van 14.00 tot 17.00 uur
Vrijdag 28 oktober van 17.00 tot 21.00 uur
Zaterdag 29 en zondag 30 oktober (finissage met muzikale omlijsting) van 14.00 tot 17.00 uur.

Over de deelnemers

Kunstenarij is een Genks kunstenplatform waar creatieve geesten mekaar vinden voor heel wat projecten (o.a. tentoonstellingen, workshops, ateliers ,... )
Atelier Zwiep ontstond eind jaren tachtig in de schoot van de jongerenwerking van Waterschei. Vandaag de dag is het multidisciplinair sociaal artistiek atelier onderdeel van jeugdwelzijnsorganisatie GIGOS dat jongeren verbindt, uitdaagt en ondersteunt.
The Building vzw wil jonge makers een “kunstige biotoop” bieden, door co-creatie en kruisbestuiving in een informele leeromgeving.
Fotoclub Termien Genk is een fotoclub waar geïnspireerde amateurfotografen werk bespreken en beoordelen en elkaar zo artistiek en technisch uitdagen.