Genkse Leermarkt in openlucht: gratis opleidingsbeurs voor iedereen die zich wilt omscholen of bijscholen

Gepubliceerd op woensdag 18 mei 2022 9.10 u.
Persbericht van 18 mei 2022

Op woensdag 18 mei organiseert de Genkse Leerwinkel - in samenwerking met de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie (Ligo), VDAB, Syntra Limburg en het Werkstation Genk - voor de 2de keer de Leermarkt, een gratis opleidingsbeurs voor volwassenen. Op het Stadsplein stellen in totaal 14 organisaties hun aanbod voor. In de bibliotheek staat ‘taal’ centraal en kunnen anderstalige nieuwkomers alvast hun Nederlands oefenen.

Wil je je graag bij- of omscholen met het oog op een nieuwe job? Wil je graag een nieuw diploma halen? Heb je moeilijkheden met lezen, schrijven of informatica en wil je daar iets aan doen? Dan is de Leermarkt de ideale plek om je licht op te steken. In totaal 14 standhouders – Leerwinkel Genk, CVO Cursa, CVO Qrios, De Verdieping, PCVO Limburg (Moderne Talen en PCVO Maasmechelen), LIGO LiMiNo (basiseducatie), het Werkstation, VDAB, Syntra Limburg, HBO5 Verpleegkunde, PXL, UCLL en NT2 (Nederlands als Tweede Taal) - vertellen je alles over het aanbod aan opleidingen en coachingmogelijkheden in Limburg. Elke (jong)volwassene met een opleidingsvraag kan op de Leermarkt terecht, maar evengoed krijg je een antwoord op vragen rond het opstarten van een eigen zaak of gericht solliciteren. Neem informatie mee, stel je vragen en wie minstens 3 standen bezoekt, ontvangt een verfrissing.

Levenslang leren

Schepen van Talentontwikkeling Anniek Nagels: “De coronapandemie mag dan wel zijn gaan liggen; we merken dat toch nog heel wat volwassenen begeleiding nodig hebben als het gaat over opleidingen, onderwijs en werk. De Leermarkt, intussen een vaste afspraak in mei, is een uniek concept dat alle relevante informatie over deze thema’s op één plek samenbrengt. Je kan hier zonder schroom vragen stellen en kennis opdoen. De Leermarkt is een initiatief dat past binnen de stadspijlers ‘talentontwikkeling’ en ‘levenslang leren’ in Genk. Iets waar we veel belang aan hechten, want wat ons betreft verdient iedereen de kans om zich ten volle te ontwikkelen. Een belangrijk initiatief daartoe is de Genkse Leerwinkel, waar we vorig jaar – tot september – 210 individuele bezoekers ontvingen, het hoogste aantal in 6,5 jaar Leerwinkel. Opvallend: 1 op de 2 personen die langskwam, start effectief met een opleiding; 1 op de 4 starters behaalt een diploma.”

Nederlands in de bieb

Nieuw dit jaar is het aanbod voor anderstalige nieuwkomers. In de bibliotheek, waar vroeger de opleidingsbeurs, de voorloper van de Leermarkt plaatsvond, kan je op de 1ste verdieping terecht in het Taalpunt. Hier zijn materialen beschikbaar voor anderstaligen om het Nederlands, maar ook andere talen te oefenen. Aan de stand ‘Nederlands als Tweede Taal’ staan medewerkers van NT2, CVO Qrios, het Agentschap Integratie en Inburgering en de dienst Diversiteit & Gelijke Kansen klaar met advies over hoe je Nederlands kan leren. Bezoekers kunnen tijdens een workshop ook zelf aan de slag. Zo is er om 16.00 uur en om 17.00 uur een workshop voor nieuwkomers over het onderwijs- en opleidingslandschap en dit bijgestaan door een Oekraïense tolk.

Vragen staat vrij en iedereen is van harte welkom. Voor alle aanwezige opleidingsorganisaties én toeleiders is er voor het eerst een netwerkmoment voorzien waarop zij met elkaar in gesprek kunnen gaan om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

LEERMARKT PRAKTISCH

Woensdag 18 mei tussen 15 en 19 uur
Stadsplein Genk
Gratis toegang
www.leerwinkelgenk.be