BALVOORAL!: “Een mens die niet beweegt gaat rapper dood!”

Gepubliceerd op woensdag 26 september 2018 17.35 u.
Het Landjuweel is hét evenement van het Vlaams amateurtheater. Dit jaar strijkt dit festival neer in Genk van 31 oktober tot 4 november. We bijten de spits af met ‘BALVOORAL’, een voorstelling van en met 14 enthousiaste Genkse 55-plussers.

Al enkele maanden zijn 14 Genkse dames met een gezamenlijke passie voor toneel maar met totaal verschillende achtergronden druk in de weer met een uniek stukje bewegingstheater. Op 31 oktober 2018 brengen ze de voorstelling ‘BAlVOORAL!’ op het grote podium van C-mine. De voorstelling is ontstaan vanuit de eigen ervaringen en leefwerelden van deze Genkse senioren.

HECHTE GROEP

“Het is loskomen en je tonen aan mensen die je niet kent,” zegt Jo Achten, één van de deelneemsters. “Het begin was erg moeilijk maar intussen zijn we een hechte groep. Langzaam groeit het vertrouwen en de waardering voor elkaar. Mag ik het openbloeien noemen?”

SPONTAAN

De groep staat er uiteraard niet alleen voor. Regisseur Andreia Rodriguez en Karolien Verlinden van het artistiek collectief Tuning People werken al sinds februari met hen naar de première toe. “Bewegingstheater en de technieken die daar bij komen kijken zoals mimiek en spontaan gevoelens overbrengen, komen te weinig aan bod in het amateurtoneel. Met dit project hopen we amateurgezelschappen te inspireren om zelf te experimenteren met deze vorm van theater”, aldus Rodrigues.

ONDER DE MENSEN

“We zijn allemaal een ervaring rijker,” vult Vera Vilagosco aan. “Zo kom je nog eens onder de mensen en leer je ook nieuwe mensen kennen.” Voor de ene deelnemer is meewerken aan zo’n professionele productie al spannender dan voor de ander. “Ik wist zelfs niet dat ik dat allemaal durfde. Dit is net iets anders dan bij de Poolse club,” getuigt Lydia Piechota. “Een mens die niet beweegt gaat rapper dood!” lacht Fernanda Opdenacker.

Het Landjuweelfestival loopt van 31 oktober t.e.m. 4 november 2018 op C-mine.

BALVOORAL! 31 oktober om 20.15 in de grote zaal van C-mine cultuurcentrum 

Wil je deze voorstelling niet missen? Koop nu je tickets!